вівторок, 30 грудня 2008 18:01

Україна втратила 181 тисячу людей

2008 рік називають чорним для української культури. Із життя пішло чотири письменники й перекладачі. Столичний театр ім. Франка поховав п"ятьох акторів. Загалом країна втратила 181 тис. українців.


3 червня у Києві автівка збила перекладача 72-річного Анатоля Перепадю, коли він їхав на велосипеді. Водій із місця пригоди втік. Перепадя кілька днів був у комі, 9 червня помер. Міліція винуватцем аварії назвала перекладача. На велосипеді Перепадя їздив 20 років. Коли завершив переклад зі старофранцузької "Ґарґантюа та Пантаґрюель" Франсуа Рабле, вирушив у велосипедний тур Київ—Лісабон. Він знав більшість романських мов: французьку, італійську, іспанську, португальську, каталонську. У його перекладах вийшли твори Пруста, Бальзака, Сент-Екзюпері, Камю, Сервантеса, Петрарки. Поховали Анатоля Перепадю на столичному кладовищі у Берковцях.


Наприкінці вересня у Львові машина збила 50-річного поета Ігоря Римарука. У лікарні він працював за комп"ютером, редагував тексти для журналу "Сучасність". 3 жовтня помер від інсульту. Поховали поета на Личаківському кладовищі у Львові.

Невідомою лишилася причина смерті буковинського письменника 51-річного Василя Кожелянка. Зранку 22 серпня він зайшов у редакцію місцевої газети, потім порався у дворі, а після обіду помер. На здоров"я не скаржився. Дружина Віра не дозволила лікарям оглянути тіло чоловіка, тому причину смерті так і не з"ясували. Поховали його у рідному селі Кам"яна Чернівецької області. Кожелянко написав 20 романів. Романом "Дефіляда у Москві" він започаткував новий жанр в українській літературі — альтернативна історія. Він змінював хід реальних історичних подій, і українці здебільшого ставали переможцями.


Від раку помер 67-річний письменник Юрко Покальчук. До останнього вірив, що одужає. Збирався у Крим на зйомки фільму за своїм сценарієм. Але у нього віднялися ноги. Жартував, що має сильні руки і бігатиме на них. Та за кілька днів він уже не говорив і постійно спав. Помер 10 вересня. Покальчук написав 27 книжок. Знав 11 мов, перекладав твори Хемінґвея, Рембо, Амаду, Луї Борхеса, Кортасара. Похований на Байковому кладовищі у Києві.


16 грудня померла акторка столичного театру ім. Франка 48-річна Любов Богдан. П"ять років тому вона зламала ногу. Відтоді захворіла на розрідження кісток. Любов Богдан зіграла у 30 виставах і кількох кінофільмах. Поховали акторку у її рідному селі Остролуччя Іванківського району на Київщині.


Цього року "франківці" поховали ще чотирьох своїх акторів: 78-річна Юлія Ткаченко померла 23 березня від раку. 26 серпня пішов із життя 74-річний Михайло Крамар. У грудні від серцевого нападу помер 61-річний Володимир Шистко. Невдовзі — 53-річний Валентин Троцюк.


4 червня уві сні помер найстаріший депутат Верховної Ради 86-річний Іван Герасимов. Він був членом Комуністичної партії, головував у комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. 20 років працював нардепом Верховної Ради УРСР.


25 серпня в автокатастрофі за 80 км від Києва загинув народний депутат із Блоку Литвина 52-річний Михайло Сирота. Він із дружиною Іриною поверталися з дачі. На дорозі Устинівка—Гребінки—Узин його "тойота" зіткнулася з "ланосом". За його кермом був 23-річний місцевий житель. Він теж загинув.

Михайла Сироту називають "хрещеним батьком Конституції". Він очолював комісію з її створення. У ніч на 28 червня 1996 року майже 15 год. читав статті нового Основного закону з трибуни.  


О 3.00 13 травня в палаті інтенсивної терапії міста Краматорськ Донеччини помер 17-річний Антон Тищенко. Напередодні йому зробили повторне щеплення від кору. Із підозрою на поствакцинальні реакції в Україні до лікарів звернулося понад сто осіб.  Щеплення припинили. Медики не визнали, що причиною смерті була вакцина.


Західні журналісти називали радянського спортсмена Бориса Шахліна "російським ведмедем", "залізним". 30 травня семиразовий олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики помер від тромбу в серці. Йому було 76 років. У колекції спортивних нагород Шахліна було приблизно сто медалей.


25 листопада померла 12-річна Ганна Польникова. Це сталося перед початком репетиції до шкільного свята в запорізькій гімназії. Ганна вийшла на середину залу, готувалася танцювати і знепритомніла — зупинилося серце. Це був п"ятий випадок смерті в школі.


2008-го загинуло 47 українських шахтарів. Найбільша аварія сталася 8 червня на шахті ім. Карла Маркса в Єнакієвому на Донеччині. Під землею перебували 37 гірників, 24 із них лишилися живими.

Від вибухів газу у будинках загинула 31 людина.  

Цьогоріч померло на 14 тис. українців менше, аніж торік. Дітей у порівнянні з минулим роком народилося на 15 тис. більше — 329 тис. Населення країни збільшилося на 148 тис. Всього в Україні живе 46 млн 200 тис. 876 людей.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила 181 тисячу людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі