Ексклюзиви
четвер, 17 червня 2021 00:51

Україна виплатить 161 мільйон боргів за Судан

Україна бере на себе зобов'язання надати допомогу Республіці Судан. Виплатить 161 млн грн їхнього боргу перед Міжнародним валютним фондом. Таке рішення ухвалив уряд 9 червня.

2018 року Судан в ООН проголосував проти засудження російської окупації Криму.

До кінця 2021-го Україні необхідно віддати фонду 24,5 млрд грн. Також цьогоріч треба виплатити понад 585 млрд грн за державним боргом.

— Україна не могла вплинути на це рішення. Відмова ще більше погіршила би відносини з МВФ, — каже економіст 43-річний Олексій Кущ.

— Проблема в тому, що ми як країна не говоримо, аби борги списали й нам. Політичні еліти виставляють себе на перемовинах представниками потужної країни, яка може за все платити. МВФ так їх і сприймає — знають про фінансові активи на Заході. Не вважає Україну бідною.

У ситуації з Суданом ми стали заручниками системи. Але ми не платитимемо своїми коштами. У нас як учасника МВФ є частка спеціальних прав запозичення. Це валюта, яку випускає фонд. Використовують для розрахунків між учасниками.

Судан — це остання країна, яка має прострочену заборгованість перед МВФ. Фонд списує борги найбідніших держав. Йдеться і про геополітику. В Судан хоче зайти Росія. Підписали угоду про оренду порту під військову базу. Сполучені Штати хочуть знизити там російський вплив. Якби ми відмовилися, пішли б проти волі США.

Зараз ви читаєте новину «Україна виплатить 161 мільйон боргів за Судан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути