четвер, 17 вересня 2020 07:55

Україна розроблятиме вакцину від коронавірусу

Автор: REUTERS
  Діти сидять на шинах під час уроку географії у львівській школі. Клас облаштували на спортивному майданчику під час спалаху коронавірусної хвороби Covid-19
Діти сидять на шинах під час уроку географії у львівській школі. Клас облаштували на спортивному майданчику під час спалаху коронавірусної хвороби Covid-19

Директор Інституту біології клітини Національної академії наук України 71-річний Андрій СИБІРНИЙ і його заступник Костянтин ДМИТРУК, 43 роки, виграли два державних гранти на розробку вакцини від коронавірусу й антибіотиків.

Сибірний отримав 10 млн грн.

— Обов'язково створимо потрібні ліки, — говорить Андрій Андрійович. — На жаль, від інших країн відстали на рік. Там вакцини вже випробовують на людях, а нам лише дали кошти. І ще невідомо, коли вони надійдуть.

Костянтинові Дмитруку виділили 5,1 млн грн. Розроблятиме антибіотик, який можна буде використовувати при лікуванні коронавірусу.

— При підозрі на недугу призначають кілька типів антибіотиків. Так запобігають розвитку у хворого інших супутніх інфекцій, — каже Дмитрук. — При тривалому використанні медикаментів, бактерії до них звикають і знаходять механізми захисту. Стан людини погіршується. Аби подібного не допускати — потрібні нові антибіотики.

Хворих на коронавірус почали лікувати хірурги і травматологи. Бо профільних спеціалістів не вистачає на таку велику кількість пацієнтів, говорить головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я Ольга Голубовська, 55 років:

— Радикально стримати хворобу не вдасться. Потрібно мінімізувати ризики й запровадити карантин хоча би в певних регіонах, щоб у лікарнях були місця для хворих. Якщо жорсткі обмеження ввести по всій країні, то постраждає економіка.

Кількість хворих зростатиме, бо населення не довіряє владі й нехтує правилами карантину. Контролю за його дотриманням не маємо через слабкі державні інституції.

— Ми тільки на початку зростання захворюваності. Але вже не можливо покласти хворого із групи ризику у стаціонар, — продовжує Ольга Анатоліївна. — Із жовтня починається епідемічний сезон грипу. Це ще більше загострить ситуацію з коронавірусом. Але точно не спрогнозуємо, як буде. Бо інфекція швидко змінюється, її ще вивчають. Із подібною пандемією не стикалися ні наші батьки, ні діди.

Нинішній сплеск захворюваності — це перша хвиля пандемії в Україні.

— Про другу говорити не можемо. Бо мав бути спершу спад кількості хворих. Наступне зростання і свідчило б про нову хвилю. Та зменшення не спостерігаємо. По стаціонарах тільки збільшується кількість пацієнтів. У тому числі — тяжких хворих серед молоді.

Коронавірус виявляють і в немовлят, яким по кілька тижнів.

— Випадки складні. Такі діти лежать у відділеннях інтенсивної терапії. Вірус підлаштовується і вражає людей без імунітету, — розповідає Голубовська. — Легких хворих сьогодні вже не госпіталізуємо, як робили в березні.

На 16 вересня в Україні інфекцію підтвердили у 162 660 людей. Вилікувалися 72 324 особи, померли — 3340. Найбільше хворих у Львівській області та Києві — 17 243 та 17 714.

Зараз ви читаєте новину «Україна розроблятиме вакцину від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі