четвер, 23 вересня 2021 07:45

Україна перейшла в жовту зону

Із 23 вересня Україна перейшла в жовту зону карантину. Посилюється контроль за дотриманням маскового режиму й соціальної дистанції. Заборонені масові заходи, де буде більше однієї людини на кожні 4 кв. м. У кафе й ресторанах за столами можуть ­сидіти не більше чотирьох осіб. Зали кінотеатрів і театрів дозволено заповнювати наполовину.

Обмеження скасовуватимуть, якщо мінімум однією дозою вакцини будуть щеплені учасники масових заходів, працівники кафе, ресторанів, спортзалів і закладів культури. Мають показувати сертифікат про імунізацію в додатку "Дія". Документ на зеленому фоні ­означає, що людина вакцинована двома дозами, на жовтому — однією.

Школи працюватимуть за умови вакцинації мінімум 80% учителів.

— Навчальні заклади можуть піти на карантин і попри необхідну кількість щеплень, — каже міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Якщо інфікується дитина, то весь клас має піти на самоізоляцію. Коли половина класів будуть на карантині — вся школа має перейти на дистанційне навчання. Так стримаємо поширення коронавірусу. Із 4 тисяч шкіл 60 уже ізольовані.

Для стримування інфекції в МОЗ розглядають можливість примусового щеплення. Може стосуватися вчителів, лікарів, торговців, соціальних працівників, припускають інфекціоністи.

На 22 вересня в Україні повністю вакцинували майже 5,2 млн людей. Однією дозою — понад 6,3 млн. Понад 56% громадян імунізуватися не готові, згідно серпневого соціологічного дослідження фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Центру політичної соціології.

Щодня в Україні виявляють понад 5 тис. нових хворих. Найбільше — на Київщині, Харківщині, Дніпропетровщині, Одещині, Буковині, Івано-Франківщині, Тернопільщині.

— Інфікованих насправді вдесятеро більше. Країна не встигає тестувати велику кількість людей, — говорить львівський лікар Тарас Жиравецький, 41 рік. — Треба дивитися по показниках госпіталізацій. Зараз кожен 20-й потрапляє у стаціонар. Тож якщо за кілька тижнів матимемо до 3 тисяч нових пацієнтів з ковідом у лікарні, це означатиме, що захворіли майже 60 тисяч людей. Медзаклади готові до напливу інфікованих. Фахівці мають досвід і чітко знають, як діяти. Проблема в тому, що кожен новий штам вірусу агресивніший за попередній. Лікуватися вдома стає все важче.

— Нинішній спалах може тривати від кількох місяців до пів року й довше. Належний захист від вакцинації ми ще не маємо. Треба уникати масових заходів. Карантинних вимог жовтої зони буде достатньо. Локдауну поки що не треба. Країна не готова до нього економічно. Краще дивитися на ситуацію по областях і вирішувати проблему на місцях.

Відмова українців від щеплення може стати причиною запровадження в країні жорсткого карантину, розповідає імунолог Федір Лапій, 48 років:

— По темпах захворюваності ми вже обігнали торішню осінь. За два-три тижні обійдемо найсумніші періоди 2020-го. І це при тому, що пункти вакцинації працюють і препаратів різного виробництва достатньо.

— Українці мало знають правдивої інформації про вакцину й бояться наслідків, — каже інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський. — Людям потрібно доносити інформацію чесно, говорити про можливі ризики. Тоді вони розумітимуть усю картину й консультуватимуться з медиками до щеплення та після нього. Вчасно звертатимуться в лікарню, якщо після уколу погіршується самопочуття. А зараз деякі можуть по кілька днів хворіти після імунізації. Потім потрапляють на стаціонар з ускладненнями.

Пандемія коронавірусу в світі має закінчиться навесні 2022-го, прогнозує американський імунолог Ентоні Фаучі, 80 років.

Зараз ви читаєте новину «Україна перейшла в жовту зону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі