пʼятниця, 30 серпня 2019 00:55

Учителям заборонили оголошувати оцінки

У вересні набувають чинності законодавчі зміни в різних сферах життя. Найбільше нововведень стосуються навчання у школі.

Замість традиційних паперових учнівських квитків школярам видадуть електронні. За допомогою додатку на смартфоні батьки зможуть відстежувати переміщення дитини. Квиток дозволить школярам уникати черг на вході до громадського транспорту.

Учні отримають змогу проходити індивідуальне навчання за всіма видами.

— Набула чинності мережева форма здобуття освіти. Школа може укладати угоду з організаціями, щоб залучати їхніх фахівців для проведення занять, — розповідає 40-річна Олена Ліннік із Директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти України. — Таку ініціативу проводитимуть як для цілого класу, так і для окремих учнів. Також заклад освіти може зараховувати оцінки, які учень здобув у гуртках позашкільної освіти. Для учнів за потреби можуть скласти індивідуальний навчальний план.

Учителям заборонили оголошувати оцінки на весь клас. Бали в щоденник виставлятимуть на перерві чи після уроків. У школах більше не висітимуть дошки пошани.

— Із вересня будуть доступні всі види індивідуальної форми здобуття освіти — сімейна, екстернат і педагогічний патронаж, — каже Олена Ліннік. — Перша передбачає організацію освітнього процесу батьками. У школі дитина з'являється лише чотири рази на рік, коли оцінюють її рівень знань. Педагогічний патронаж застосовують до учнів сільських шкіл, якщо їх до п'яти осіб, та дітей, які не можуть здобувати освіту через стан здоров'я, біженців та учнів, які перебувають у колоніях. Із такими займається шкільний педагог.

Екстернат передбачає оцінювання навчальних досягнень один раз наприкінці навчального року. Скористатися такою формою здобуття освіти зможуть тільки учні, що мають проблеми зі здоров'ям чи інші поважні причини.

На 10% піднімуть оклад у вчителів, які не отримали надбавки торік. Це педагоги дошкільної, позашкільної та професійної освіти. Вчителі вищої категорії отримають більше на 700–800 грн, молоді фахівці — на 100–200.

До 25 вересня українці можуть закупити газ наперед за зниженою ціною — 4874,42 грн за тис. кубометрів без податків. Таким чином на опаленні можна зекономити 25%. Одна людина може придбати не більш як 25 тис. кубометрів газу.

— Ті, хто отримують субсидії, і надалі їх отримуватимуть. Газовий запас розрахований не на них. Але є люди, які можуть заплатити за газ без субсидії. Для таких споживачів запропонували закупити газ на зиму за поточною ціною, — каже виконавчий директор "Нафтогазу" 42-річний Юрій Вітренко.

Із вересня об'єднання співвласників багатоквартирних будинків отримуватимуть компенсацію до 40–50% витрат на енергозбереження. Можуть подавати на участь у програмі "Енергодім". Витрати відшкодовуватимуть за рахунок Фонду енергоефективності.

— Програма передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі 40 відсотків вартості робіт для пакета "Легкий" і 50 відсотків для пакета "Комплексний", — говорить міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, 51 рік. — Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20 відсотків.

На упаковках лікарських препаратів з'являтиметься спеціальний 2Д-код.

Завдяки маркуванню можна буде перевірити оригінальність препарату за допомогою мобільного додатку. Після сканування на екрані смартфона з'явиться детальна інформація про лікарський засіб.

Із 21 вересня в Україні запровадять нові поліси обов'язкового страхування для автотранспорту.

40 тисяч українських працівників зможуть працювати на підприємствах у Чехії. Таку квоту встановили у країні.

Зараз ви читаєте новину «Учителям заборонили оголошувати оцінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі