вівторок, 09 жовтня 2007 07:03

Учителі мріють про зарплату в тисячу євро

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  22-річна Ірина Щербина з селища Велика Багачка на Полтавщині проводить урок англійської мови у школі села Остап’є. Вона працює вчителькою другий місяць
22-річна Ірина Щербина з селища Велика Багачка на Полтавщині проводить урок англійської мови у школі села Остап’є. Вона працює вчителькою другий місяць

В Україні працюють 1,5 млн педагогів. У неділю вони відзначали День вчителя. Міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко, 51 рік, заявив, що наступного року середня місячна зарплата педагога складатиме 1740 грн. "Нині десь 1260 гривень", сказав міністр, нагороджуючи вчителів у столичному палаці "Україна".

22-річна Ірина Щербина з селища Велика Багачка на Полтавщині цього року закінчила педагогічний університет. 1 вересня за направленням приїхала працювати в село Остап"є, за 35 км від райцентру. Викладає англійську мову. Вона вже отримала першу зарплату — 840 грн. За неї придбала карту Великої Британії, словники, таблиці, методичні посібники.

Ірина живе безкоштовно на квартирі з хазяйкою. Сільрада обіцяє виділити житло. До Великої Багачки їздить рідко — на вихідних до райцентру автобуси не ходять. Треба добиратися з трьома пересадками.

Щербина має 5–6 занять щодня. Удома після уроків робить картки, малює таблиці. Учні приходять до неї на додаткові заняття. Гроші Ірина за це не бере. У вільний час дивиться телевізор.

— У селі нікуди піти розважитися, — каже молода вчителька.

Їй не подобається, що молодих спеціалістів зобов"язують писати розгорнуті конспекти кожного уроку. Говорить, що учні середніх класів "ліниві й розхлябані". Сприймають мене як подругу, залицяються, нічого не хочуть робити.

День учителя Ірина відзначила з колегами в школі.

33-річна Оксана Шваєвська 10 років викладає українську мову та літературу у львівській школі N8. Любить спілкування з дітьми. А не подобається — "суцільне перевіряння вагонів зошитів". Інколи, каже, працює 24 години на добу.

— Соромно, яку малу зарплату отримую, — зізнається Оксана. — Щоб отримувати задоволення від роботи, потрібно зменшити бюрократичне навантаження і збільшили зарплату до тисячі євро.

Професійне свято Оксана Шваєвська відзначила екскурсією з учнями до Кам"янця-Подільського Хмельницької області.

47-річна Галина Єрмак 24 роки працює вчителькою початкових класів Костопільської школи N2 на Рівненщині. На роботі зайнята 7–8, інколи 12 годин на день. За вересень, після сплати податків, отримала 1318 грн, а було нараховано 1575 грн (посадовий оклад — 908 грн, класне керівництво — 181 грн, перевірка зошитів — 136 грн, звання вчителя-методиста — 63 грн, вислуга років — 287 грн).

Найбільше Галина любить спілкуватися з дітьми. Не подобаються "методичні навантаження, брак дидактичних матеріалів." Роботу, можливо, і змінила б, але "після стількох років вчителювання змінити фах дуже складно." Вчительці для нормальної роботи необхідний "комп"ютер, дидактичні матеріали для кабінету."

У переддень свята їздила з колегами на концерт до Рівного.

52-річний майстер з професійної підготовки учнів столичного ліцею транспорту Володимир Таджедінов у педагогіці вже 31 рік. Каже, що років 15–20 тому учні були більш спокійними та знання мали кращі, ніж сьогодні:

— Таке враження, що писати й читати розучаться скоро. Особливо діти з сіл, — говорить вчитель.

Зараз ви читаєте новину «Учителі мріють про зарплату в тисячу євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі