четвер, 04 березня 2021 00:36

У заповіднику масово гинуть птахи

369 перелітних птахів загинули на території біо­сферного заповідника "Асканія-Нова" на Херсонщині з 24 лютого по 2 березня. Їх спалили в біотермічній ямі.

Падіж триває із січня, коли виявили мертвими 218 сірих журавлів, занесених до Червоної книги України. Наприкінці лютого загинули понад 200 граків, 130 червонокнижних рудих огарів, 10 перелітних птахів, гуси й казарки.

— За 30 років тут не було жодної подібної масової загибелі, — говорить молодший науковий співробітник лабораторії заповідника Тетяна Старовойтова, 28 років. — Версію про пташиний грип відкинули, бо не було симптомів. Це — хімічне отруєння. У випадку з журавлями це підтвердила лабораторія. У лютому теж відібрали аналізи загиблих птахів. Чекаємо на результати.

Одна із версій — потруїлися пестицидами та засобами, якими на полях обробляють зерно від гризунів. Аналізи культури, відібрані біля села Ясна Поляна Білозерського району та селища Асканія-Нова Чаплинського району показали, що зерно токсичне. Відкрите кримінальне провадження.

28 лютого у природному парку "Нижньодніпровський" Олешківського району на Херсонщині загинули 20 лебедів. Померли через пташиний грип, установили експерти.

Зараз ви читаєте новину «У заповіднику масово гинуть птахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі