пʼятниця, 18 квітня 2008 07:05

У вступних тестах знаходять помилки

Викладачі Дніпропетровського національного університету перевірили зразки тестів, які цього року складатимуть вступники до вищих навчальних закладів. Помилки виявили майже у всіх відповідях, що подаються як правильні. Найбільше неточностей — у тестах із правознавства та історії України.

— Донька моїх знайомих вступатиме на юридичний факультет. Вона помітила помилки у відповідях по правознавству. Попросила і мене перевірити, — розповідає викладачка правознавства Дніпропетровського національного університету Олеся Марченко, 39 років. — Я детально розглянула всі 45 тестів із чотирма-п"ятьма варіантами відповідей у кожному. Виявилося, що кожна десята — неправильна.

— Наприклад, питання: "Визначте правовий статус Кабінету Міністрів". У правильному варіанті наведено, що це єдиний орган виконавчої влади. Але у статті 113 Конституції сказано, що це "вищий орган системи виконавчої влади", — каже викладачка. — Далі ще одне: "За якої умови є повноважною Верховна Рада?" Як правильний варіант позначено: "Коли набирається не менше 250 депутатів". Але в Конституції записано: "коли обираються не менш ніж 300 депутатів".

Олеся Марченко перевірила й тести з історії України. Із 50 варіантів відповідей, поданих як правильні, знайшла три помилки.

— Є запитання, де всі відповіді правильні, але як правильний позначений лише один варіант. Наприклад: "Які події відбулися в Україні у ХVІІІ столітті?" Тут варто уточнити: у першій чи у другій його половині. Без цього вважають правильними всі сім варіантів. Але в тестах наведений лише один.

Доцент кафедри української мови ДНУ Ніна Левун перевіряла тести з української мови й літератури, видані від імені Міністерства освіти та науки України. У них знайшла понад два десятки помилок.

— Наприклад: "Розставте розділові знаки у складному безсполучниковому реченні". Але в завданні подається складносурядне, де розділових знаків розставляти не треба, — каже Левун.

Перевірка показала, що немає помилок у тестах із фізики та математики. Хоча трапляються опечатки. Викладачі говорять, що в тестах із точних наук інша проблема — вони надто важкі для дітей.

Олеся Марченко перевіряла завдання із правознавства під редакцією В.В. Нартова. У книжці вказано, що "тести складені за участі спеціалістів Українського центру оцінювання якості освіти". Та в центрі від пояснень відмовилися. На гарячій лінії відповіли:

— На тих брошурках, які продають на ринках або в магазинах, можуть написати що завгодно. Навіть від нашого центру. Хоча ми ніяких відповідей на тести не видавали.

У Міністерстві освіти й науки відсилають зі скаргами до того ж центру оцінювання якості освіти.

Дніпропетровські викладачі готують лист до Міносвіти та Українського центру оцінювання якості освіти з вимогою виправити помилки. Учням радять готуватися до тестів за шкільними підручниками.

Перший тест із української мови і літератури відбудеться 22 квітня. Останній, із зарубіжної літератури — 4 червня. Для участі в тестуванні зареєструвалися 512 473 особи.

Зараз ви читаєте новину «У вступних тестах знаходять помилки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі