вівторок, 01 березня 2011 01:30

"У всіх нормальних людей в Європі два смітники"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Студент третього курсу Національного авіаційного університету викидає сміття. У гуртожитку номер шість на кухнях стоять по два контейнери: для органічних та неорганічних відходів
Студент третього курсу Національного авіаційного університету викидає сміття. У гуртожитку номер шість на кухнях стоять по два контейнери: для органічних та неорганічних відходів

Гуртожиток №6 Національного авіаційного університету на столичній вул. Комарова, 1 став першим екологічним в Україні. Там студенти запровадили екостандарти.

— Є якесь задоволення і гордість, бо ми раціонально використовуємо воду, вимикачі і розетки виключаємо, — каже 21-річна Ольга Новачок, студентка п'ятого курсу.

— Специальные мусорные баки стоят за общежитием, — каже першокурсниця Ірина Новицька, 17 років. Іде на кухню готувати. — Це не важко, коли сміття виносиш, витягти пляшку з-під соку і викинути її в окремий бак.

У гуртожитку встановлені теплозберігаючі металопластикові вікна, пункт прийому макулатури, окремий смітник для картонних пакунків з-під соків і молока. На кухні стоять два контейнери, де сміття розділяють на органічне та неорганічне. Над усіма раковинами, вимикачами та на дверцятах холодильників висять зелені наліпки з проханням: світло та воду використовувати раціонально. У гуртожитку живуть 650 студентів.

Лампочки у приміщенні енергозберігаючі. Планують встановити сонячну батарею на даху.

— Буде велика економія. Усі знають про глобальне потепління, про проблеми, які є зараз у світі. Треба про це думати, — наголошує Антін Кукоба, 18 років, із третього курсу.

Підтримати ініціативу студентів прийшла Олександра Кольцова, солістка гурту "Крихітка".

— Думаю, що це прекрасна ідея та пісень про кульки найближчим часом не буде, — сміється. — Вдома мене стібуть усім будинком, тому що біля нас стоять контейнери роздільного сміття і я єдина людина з під'їзду, що знає, як ними користуватися. Моя родина каже: чому в усіх нормальних людей один смітник, а в нас біля будинку два. А я відповідаю: у всіх нормальних людей в Європі два смітники, це в українців один.

Також підтримали ідею студентів Всеукраїнська екологічна ліга та компанія "Тетра Пак Україна". Вони створили "Український громадський екологічний кодекс" та презентували його студентам на лекціях.

Екологи кажуть, якби українці масово почали сортувати сміття, як студенти цього гуртожитку, то непотребу навколо поменшало би на 80%. Адже щороку люди викидають стільки сміття, що якби завантажити те все у поїзд, він був би завдовжки 3 тис. км.

Зараз ви читаєте новину «"У всіх нормальних людей в Європі два смітники"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі