Щонайменше 100-річний коньяк знайшли в Одесі 15 січня. Оцінюють у $12–40 тис. — від 336 тис. до понад 1,1 млн грн. Точну вартість назвуть після аналізу спиртного.
Пляшку помітили робітники. Розширювали траншею і прокладали високовольтний кабель на території коньячного заводу "Шустов". Лежала на глибині 1,3 м.
— Через вікно почув, що стурбовано заговорили. Позвали мене, — розповідає 38-річний Сергій Дяченко, директор музею коньячної справи Миколи Шустова. — На тарі вигравіюваний дзвін компанії і напис "Шустов". Такі пляшки випускали у 1899–1906 роках. Цікаво, чи не втратив напій міцність, аромат. Але куштувати не будемо. Виставимо в музеї.
— Коньяк можна вживати в помірній кількості, якщо немає протипоказань, — говорить Андрій Дзюба, 52 роки, гастроентеролог із Полтави. — Коли напій довго зберігається в пляшці, відбуваються певні зміни. Але це — не старіння алкоголю. Якби витримували в діжках, із віком спиртне ставало б краще. Раніше дотримувалися технологій, для коньяку використовували лише виноградний спирт. Зараз зустрічаються несумлінні виробники.
Коментарі