середа, 29 серпня 2007 07:08

У Тернополі створено центр штучної нирки

66 пацієнтів підключені до апарату штучної нирки в новому медичному центрі у Тернополі. Він об"єднав два оновлені відділення — нефро- і гемодіалізу — в обласній комунальній клінічній лікарні. На реконструкцію приміщення виділили 1,5 мільйона гривень із бюджету області.

Тепер консервативне терапевтичне лікування поєднане з більш радикальним — уведенням в організм лікувальних розчинів через спеціальний фільтр.

— Ремонт обійшовся в 1 мільйон 200 тисяч гривень, — розповідає заступник начальника обласного управління охорони здоров"я Михайло Буртняк. — Решту грошей вкладемо в нове обладнання.

— За допомогою апаратів штучної нирки фактично продовжуємо життя пацієнтів. Якщо їм не проводити сеансів, вони загинуть від інтоксикації, —  пояснює завідувач відділу гемодіалізу Андрій Клим, 52 роки. — У нас є дванадцять шведських апаратів. Обслуговуємо жителів усієї області, тому доводиться працювати у чотири зміни

Усі 66 пацієнтів лікуються амбулаторно. Приїжджають тричі на тиждень. Сеанс лікування триває чотири години.

Лікування одного пацієнта коштує 33–34 тис. грн на рік.

За законом, в Україні дозволені лише родинні трансплантації нирок. На Тернопільщині проживає вісім пацієнтів, яким зробили пересадку.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі створено центр штучної нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі