пʼятниця, 17 серпня 2007 07:02

У Сорочинцях скаржаться на високі ціни

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Біля павільйону Грузії поклали глечик діаметром близько півтора метра. Він приваблював відвідувачів. Люди фотографувалися поряд із ним, а потім щось купували
Біля павільйону Грузії поклали глечик діаметром близько півтора метра. Він приваблював відвідувачів. Люди фотографувалися поряд із ним, а потім щось купували

Автобуси з Полтави до Сорочинців ходять щогодини. Та вже зранку вівторка, першого дня роботи Сорочинського ярмарку, квитків немає. Усе розкупили заздалегідь.

Уздовж вулиці, що веде до ярмарку, кожні 10 м напис фарбою – "стоянка" або "здаю житло". За ночівлю просять 80 грн.

— Цього року ціни в Сорочинцях "кусаються", — кажуть торговці й покупці.

— Заплатив 250 гривень за місце. Торік було на 100 гривень дешевше, — говорить 77-річний гончар Микола Пошивайло з Опішні Зіньківського району.

У нього президент Віктор Ющенко щороку глечики купує.

— Я йому не продаю, а дарую, — поправляє гончар. — Що вибере — нехай бере.

На урочистому відкритті ярмарку серед посадовців у вишиванці лише губернатор Полтавщини Валерій Асадчев. Він погоджується, що ціни високі.

Найбільше людей збирається біля млина. Фотографуються з фігурою гоголівського героя Пацюка. Від того, що кожен бере його за голову, на оселедцеві вже злізла фарба.

На ярмарковій площі, що становить 16 га, раніше було пасовище.  Організатор Світлана Свищева, 50 років, каже, що захід обходиться у 800 тис. грн. Лише прибирання території коштує 100 тис. Світлана Свищева запевняє, що для 4 тис. жителів Сорочинців проведення ярмарку — велика вдача. Торік до місцевого бюджету надійшло 100 тис. грн.

— Хочу хачапурі, — просить чоловіка білява жінка у рожевій кофтині.

— Та воно як українські вареники, — сміється той. Дістає п"ять гривень. Така ціна порції.

24-річний студент Київського політехнічного університету Аманан із Шрі-Ланки поселився у палатці. Він торгує чаєм. Найдешевша пачка коштує 30 грн. Каже, що вже багато продав.

Цього року в Сорочинцях ярмаркують 266 підприємств, 230 майстрів народних промислів, понад 400 приватних підприємців. 45 закладів харчування пропонують свої страви. Оренда квадратного метру торгової площі на центральній алеї коштує 80 грн. 250 грн. правлять за облаштоване місце для народних майстрів.

Казахстан, Узбекистан, Грузія, Угорщина розбили власні павільйони. Найбільше скупчення людей біля грузинів. Вино купують по 70–140 грн. Найдорожчий коньяк "Тбілісі" 17-річної витримки коштує 170 грн. за півлітра.

Купити можна все — від свині до вантажівки. Автомобілі кременчуцького заводу вишикувані в ряд. Вантажівка на 18 т коштує 250 тис. грн. 22 машини вже замовив Донецьк, 10 — Одеса, по одній — Житомир та Сімферополь.

Багато покупців кажуть, що Сорочинці — це свято, а не місце, де можна щось придбати.

— На Сорочинцях скуповуватися — дурного робота, — запевняє Микола Дорошенко, 45 років, із Лубен. — Тут хіба пити, їсти й святкувати. Я за пляшку пива віддав 4,50. А так воно коштує вдвічі дешевше.

У містечку майстрів чекають на приїзд Віктора Ющенка. Кажуть, кераміка найкраще продається, коли є президент. У Сорочинцях Віктор Андрійович буде в суботу, на закритті. Першого дня був колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Цього року під час ярмарку вперше за останні п"ять років ішов дощ.

Зараз ви читаєте новину «У Сорочинцях скаржаться на високі ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі