вівторок, 06 серпня 2019 07:30

У селевому потоці захлинувся чоловік

Автор: УНІАН
  3 липня в Одесі випала двомісячна норма опадів. Найбільше постраждав Деволанівський узвіз. Тут змило асфальт і частково зруйновано склепіння над катакомбами. Автомобілі на Митній площі (на фото) засипало камінням і піском, що принесла вода
3 липня в Одесі випала двомісячна норма опадів. Найбільше постраждав Деволанівський узвіз. Тут змило асфальт і частково зруйновано склепіння над катакомбами. Автомобілі на Митній площі (на фото) засипало камінням і піском, що принесла вода

У вихідні південь та схід України накрила негода. Зливи пройшли на Одещині, в Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Найбільше лиха негода наробила в Одесі та в Білгород-Дністровському районі. Упродовж вихідних там випала двомісячна норма опадів. Вулиці затопило. Машини пливли у воді на Митній площі, на Таїрова, Приморській, у Черемушках та в центрі Одеси. Вітер валив дерева й обривав лінії електропередач. Негода спровокувала обвал балкону на третьому поверсі пам'ятки архітектури — прибуткового будинку Пікеля на вул. Канатній, 52.

У селі Семенівка прорвало дамбу. Висота потоку сягала 1,6 м. Вода затопила житло й господарські будівлі. З дворів змило паркани й бетонні плити.

Селевий потік пронісся селом Молога Білгород-Дністровського району. Вода з брудом знищила багато будинків. Аби врятуватися, люди вистрибували з вікон. Втратили гроші, речі й документи. Загинула птиця, собаки. У дачному кооперативі знайшли мертвим 69-річного чоловіка. Працював там зварювальником. Його збило з ніг селевим потоком.

Чоловік кликав на допомогу. Але сусіди не встигли його врятувати. Тіло знайшов голова дачного кооперативу 5 серпня.

— Він кричав: "Рятуйте!" Я підняв голову й бачу, як сусіди вилазять через вікна. Витягнув двох, а Олексія Вікторовича не встиг. Він спробував вибратися на вулицю і його накрило хвилею. Не міг до нього дістатися. Ми врятувалися на другому поверсі будинку. Туди затягли дітей через вікна, сусідів, і так до ранку спали на піно­пласті, — розповів житель села Мологи 35-річний Олександр Бирка. Втратив будинок.

Поблизу міста Арциз на Одещині потік води зніс із дороги рейсовий автобус із 17 пасажирами.

— Поліцейські якраз поверталися у відділок. Зняли на відео, як потік води, мов гірська річка, буквально зносив на узбіччя автобус. Водій нічого не міг вдіяти. Мусили викликати рятувальників, — розповідає Світлана Белецька з прес-служби обласної поліції. — Біля села Південне врятували 25 вихованців спортивної школи. Діти розбили намети неподалік Дністровського лиману.

Поблизу Одеси фермери зняли на відео смерч у полі, а на морі здійнявся шторм. На автодорозі державного значення Н-33 Одеса — Білгород-Дністровський — Монаші — М-15 зсунувся ґрунт. Трасу закрили. Машини об'їжджають через Кароліно-Бугаз — Грибівку — Санжійку на трасу М-27.

В Одесі без електрики залишаються майже 50 житлових будинків. Сильний вітер валив дерева. Найбільше від зливи постраждав Деволанівський узвіз. Зливові колектори не витримали натиску води, кришки вилітали з рамами.

— Навіть суперсучасна зливна система не змогла б прийняти таку кількість води. На заміну повністю зношеної мережі колекторів у центрі міста треба 3 мільярди гривень, — каже заступник мера Одеси Анатолій Орловський, 51 рік.

У Дніпрі вітер валив дерева з корінням, зривав рекламні щити. У Запоріжжі на перехресті проспекту Металургів і Соборної впав світлофор.

Зараз ви читаєте новину «У селевому потоці захлинувся чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі