пʼятниця, 15 лютого 2008 07:13

У пунктах реєстрації на незалежне тестування черги

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Eчитель інформатики школи №27 Полтави Віктор Батієвський реєструє на зовнішнє тестування одинадцятикласника Івана Гришка. Він — племінник артиста Андрія Данилка. Поруч — заступник директора школи Лариса Гусєва
Eчитель інформатики школи №27 Полтави Віктор Батієвський реєструє на зовнішнє тестування одинадцятикласника Івана Гришка. Він — племінник артиста Андрія Данилка. Поруч — заступник директора школи Лариса Гусєва

Цьогоріч бажаючі вступити до ВНЗ не складатимуть вступних іспитів. На навчання зараховуватимуть за результатами незалежного зовнішнього тестування. Аби його пройти, потрібно зареєструватися до 20 лютого. Через те, що багато університетів надто пізно подали перелік вступних іспитів, у пунктах реєстрації виникають черги.

Випускники шкіл реєструються при школах, а випускники минулих років та училищ і технікумів — в окремих пунктах. У тримільйонному Києві діють три такі пункти.

— Щойно ми відкрилися, на реєстрування приходили одиниці. Зараз черги страшенні, по 100 осіб на день. У вівторок було 150, — розповідає директор столичної школи N328 Валентина Савченко.

У Сімферополі діє один пункт реєстрації при гімназії N1 ім. Ушинського. У листопаді там прийняли лише 10 учнів, а минулої середи — 150. Директор закладу Ігор Ковальов вважає нову систему недосконалою.

— Умови реєстрації нечіткі. Наприклад, реєструються випускники технікумів, бо не знають, чи треба їм складати вступні тести, чи ні. Хоча, за умовами договору між їхнім технікумом та інститутом, такого випускника зараховують на другий курс автоматично.

У пункті реєстрації при міському управлінні освіти в Полтаві збірники для абітурієнтів передали лише тиждень тому.

16-річний випускник школи N27 Іван Гришко написав заяву 8 лютого. Він — племінник артиста Андрія Данилка, який виступає в образі Вєрки Сердючки. Хлопець вступатиме до Полтавської філії Харківського університету внутрішніх справ.

— Поступаю куда-то в область милиции. Надо сдавать укрмову, историю и, по-моему, право. Это я только вчера узнал, — каже абітурієнт.

18-річна Ольга Глінкіна вступатиме до консерваторії.

— Мені було б краще складати звичайні іспити, бо я до них звикла, — каже дівчина. — А до тестів в училищі нас не готували. Окрім обов"язкового тесту, в консерваторії буде ще творче завдання й колоквіум із гармоні, сольфеджіо та спеціальності.

При реєстрації абітурієнт вибирає два тести з переліку: зарубіжна література, історія України, всесвітня історія, математика, біологія, фізика, хімія, географія, основи економіки та правознавства. Обов"язковим є тест з української мови та літератури. Оцінки заносять у спеціальний сертифікат, який при вступі до ВНЗ бере участь у конкурсі сертифікатів.

— Щоб атестат потрапив на конкурс, необхідно отримати мінімальні 4 бали за 12-бальною системою і 100 — за 124-бальною. Якщо учень за конкурсом на навчання не зараховується, його можуть зарахувати на платне відділення, — пояснюють у Міністерстві освіти.

Вступні іспити у ВНЗ складатимуть лише з іноземної мови, мистецтва, архітектури та фізкультури. Знання цих дисциплін неможливо перевірити за допомогою тестів.

Абітурієнти, які навчалися екстерном або за кордоном, військовослужбовці та інші бажаючі, які з об"єктивних причин не зареєструвалися вчасно, зможуть пройти додаткову реєстрацію.

Зараз ви читаєте новину «У пунктах реєстрації на незалежне тестування черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі