понеділок, 14 травня 2007 07:04

У Пирятині виставили на продаж вежу—візитку міста

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Водонапірну вежу у Пирятині Вінницької області побудували у 1952 році. Через десятиліття там знімали художній фільм ”Королева бензоколонки”. Зараз вежа похилилася на 20 см і її вирішили продати
Водонапірну вежу у Пирятині Вінницької області побудували у 1952 році. Через десятиліття там знімали художній фільм ”Королева бензоколонки”. Зараз вежа похилилася на 20 см і її вирішили продати

Торговий дім "Полтаванафтопродукт" продає водонапірну башту в Пирятині. Споруді 55 років. Її вважають візитною карткою міста. 1962-го тут знімали комедію "Королева бензоколонки". Зараз вежа похилилася на 20 см. Кажуть, що вона може впасти на трасу Київ–Харків.

— Ми її купили у 2004 році. Тоді заплатили 20 тисяч гривень, — розповідає директор Пирятинської нафтобази Микола Мусієнко. — Хотіли відремонтувати, зробити нагорі оглядову площадку, в башті — три зали. У підвалі під землею можна було облаштувати невелике кафе.

Він додає, що на глибині 75 м під баштою є свердловина. Воду з неї можна продавати водіям. Поруч автостанція та АЗС "Татнафти". Протирати скло чи наповнювати радіатор шоферам потрібно постійно. За відро технічної води планували брати по 50 коп.

— Ми рахували, щоб башту привести у божеський вид, треба не менше 200–250 тисяч гривень, — каже Мусієнко.

Трохи більше року тому на "Полтаванафтопродукті" змінилося керівництво. Нова дирекція вважає, що вкладати гроші в споруду нема сенсу. Об"єкт вирішили виставити на продаж.

Побудували башту у Пирятині у 1952-му. Звели з червоної цегли, оздобили кахлями. Зараз вони подекуди пообпадали, у вікнах немає скла, і шифер на даху лише місцями.

— Водії місто за нею взнають. Радуються, що скоро передишка, — каже 43-річна Оксана. Вона торгує кавою та чаєм за 50 м від башти. — У нас тут можна зупинитися перекусити.

Її знайома, теж продавщиця, 58-річна Марія вважає, що потурбуватися про споруду повинна влада. Жінка впевнена, що башту треба відремонтувати за кошти з міського бюджету.

У міськраді Пирятина про продаж об"єкта не знали. Голова Дмитро Шаповал, 53 роки, дивується новині. Ще місяць тому "Полтаванафтопродукт" планувала проводити у вежі капітальний ремонт, пригадує чоловік. На роботи закладали 300 тис. грн.

— У 2002-му "Полтаваоблавтодор" запропонували знести башту,  через те що похилилася і наче може впасти. Але ми були проти. Це ж уже, як історичний об"єкт нашого міста. Тоді зробили всю необхідну документацію та продали вежу, — веде Шаповал. — Спеціалісти запевняли, що все можна вирівняти.

Скільки грошей хочуть виручити за башту, в "Полтаванафтопродукті" не кажуть. Натякають лише, що не менше, ніж хотіли на неї витратити. У міськраді обіцяють допомогти знайти покупця і не допустити знесення вежі.

Зараз ви читаєте новину «У Пирятині виставили на продаж вежу—візитку міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі