четвер, 20 листопада 2008 16:30

У Підзахаричах буде нова дорога

На Буковині повінь зруйнувала майже 1,5 тис. км дорожнього полотна та понад 150 мостів. В області їх відновлюють із початку серпня. Будівельники працюють без вихідних. Нині важливо закріпити зроблене, щоб весняні паводки не звели усю роботу нанівець.

У селі Підзахаричі Путильського району відбудовують трасу Вижниця–Путила–Сторожинець. Вона має з"єднати село з районом і областю. Після стихії до Підзахаричів майже місяць не ходив транспорт. Гелікоптерами людям доставляли харчі, ліки, товари першої необхідності. Дорога йшла берегом Черемоша. Вода зруйнувала трасу в кількох місцях. У Підзахаричі будівельники привезли стотонні бурові машини. Їхні алмазні свердла роблять отвори у скелях, забивають десятиметрові палі. Майже сотню цих опор з"єднають залізобетонним шаром, аби убезпечити береги від сповзання.

— Це роботи по берегоукріпленню. Робота об"ємна, та за місяць-півтора маємо завершити, — запевняє Володимир Мулаш, 54 роки, заступник директора будівельної фірми.

Працюють бульдозери, навантажувачі, грейдери, бурові установки. 40 чоловік працюють у дві зміни. На цей об"єкт виділено 20 млн грн.

На березі річки зо два десятки робітників плетуть сітки

За кілометр звідти, теж у Підзахаричах, на березі річки зо два десятки робітників плетуть сітки. Їх наповнюють камінням. Ці "куби" розміром приблизно 2х2 м викладають один на одного. Так укріплюють береги та підніжжя доріг. У селі Петраші Путильського району дорогу формують "із нуля".

Олександр Лієв, начальник обласного управління регіонального розвитку, архітектури й інфраструктури, каже, що відновлювальні роботи на Буковині гідні увійти до Книги рекордів Гіннеса — так швидко і так багато зроблено із початку серпня.

— Залучено 37 організацій, 680 одиниць техніки та більше 2,5 тисячі працівників. Аварійно-відновлювальні роботи доріг і мостів коштують 352 мільйони гривень. Нині область отримала лише половину. У майже 80 населених пунктах сполучення вже є. У 61 — тільки розпочали будувати. У решті 60 пунктах ще не було ні техніки, ні працівників. Та не треба думати, що ці села другорядні, — говорить Лієв. — У першу чергу відновлювали дороги там, де не було сполучення взагалі. Також зважали, як близько розташована техніка підрядників.

На відбудову доріг Буковині цього року потрібно ще 180 млн грн, на наступний — півмільярда. Адже в області спершу велися тимчасові роботи, а нині почався капітальний ремонт.

— Із фінансуванням проблем не буде, — стверджує голова Укравтодору Вадим Гуржос, 50 років. Він оглядав буковинські магістралі минулими вихідними.

Зараз ви читаєте новину «У Підзахаричах буде нова дорога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі