середа, 28 лютого 2007 18:28

У Новій Каховці згорів Палац культури

 

28 лютого у Новій Каховці на Херсонщині відзначили 55 років з дня заснування міста. У ранковій передачі диктор місцевого радіо від імені мера запросила жителів на урочисті збори до Палацу культури. Але приходити було вже нікуди: напередодні вночі палац згорів.

— Пожежа почалася десь о дев"ятій вечора, — розповідає 41-річний Андрій Романюк. — О десятій мені зателефонували знайомі, що живуть поряд із палацом. Я прихопив відеокамеру і кинувся туди. Уся будівля була охоплена полум"ям. Праве крило вигоріло, дах обвалився. Вибухали кондиціонери. Вогню не було тільки на перших двох поверхах лівого крила. Працювали пожежники. Усе міське начальство знаходилося там. Я підійшов до заступника мера Леоніда Чурсинова. Він сказав, що вже створений штаб, йде засідання у мера. Інші начальники ходили біля палаючої будівлі й тільки розводили руками. Ніхто нічого не виносив, не рятував. Вітер якраз дув у бік Каховської ГЕС, і вогонь ішов справа наліво через весь палац.

Ще один свідок пожежі Олександр Березін розповідає, що напередодні художник Володимир Кушнір з"єднував якийсь дріт, а потім зафарбував ізоляцію. Саме від іскри могла зайнятися олійна фарба.

Ніхто нічого не виносив, не рятував

А от 56-річна Валентина Коваленко говорить, що мешканці прилеглих будинків упевнені, що це був підпал:

— Кажуть, що ввечері у палаці проходило свято "Від усієї душі" для першобудівників міста. І нібито хтось міг бути зобиджений чи невдоволений. Але я не уявляю, як би це старенький дідусь поліз на дах підпалювати.

— Зараз у місті працює комісія обласного управління МНС, — розповідає секретар міськради 38-річний Олександр Лук"яненко.— Встановлюють розмір збитків. Створюємо фонд, будемо відбудовувати палац усім миром. Готуємо звернення до Кабміну, проситимемо допомоги. Спеціалісти схиляються до того, що пожежа сталася від замикання проводки.

— Для мене це особиста трагедія, — зізнається 50-річний міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Це шок! П"ятдесят років стояло й не горіло, а тут...

Він каже, що за останні два роки з бюджету міста виділили мільйон гривень на заміну покрівлі та контурного заземлення будівлі. Ще 200 тис. грн передбачено на нинішній рік для нової електропроводки. Зараз близько 70 чоловік займаються вивезенням уцілілого інвентарю, меблів, музичних інструментів, реквізиту. Його розвезуть по навчальних закладах міста. Мер обіцяє, що через тиждень усі гуртки, студії, творчі колективи палацу запрацюють в інших закладах.

За його словами, вигоріли найбільші приміщення палацу — глядацька зала на 550 місць і танцювальний зал.

— Я готувався до свята міста, набрав ящик шампанського, думав з друзями відзначити, — каже підприємець Леонід Васюхно, 53 роки. — А о шостій ранку побачив обвуглені стіни. Цим ідіотам дісталась така перлина, — говорить він про Палац культури, — а вони не змогли її зберегти. Відновити цього не можна. І таких майбутніх "свічок" у місті сотні. У старій частині всі будинки мають дерев"яне перекриття. А гасити нічим.

У 1950-х це був найкращий палац культури в Україні

— Міський Палац культури у Новій Каховці споруджений 1953 року, — каже колишній його директор, нині пенсіонер Віталій Данилевич, 71 рік. — За проектом він був типовим клубом, як у сусідній Каховці. Але за порадами архітекторів і при безпосередньому втручанні Олександра Довженка від проекту відступили. Зокрема на тильній стороні звели ротонду, всередині використали мармур, ліпнину, стелю прикрасили розписом. Вітражі для палацу виготовляв ризький комбінат "Максла". На той час це був найкращий палац культури в Україні.
Згодом він отримав статус пам"ятки архітектури. Його зображували на листівках, календарях, у туристичних буклетах.
У Палаці культури виступали письменник Олесь Гончар, актриса Любов Орлова, співачка Клавдія Шульженко. Одного разу перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький проводив тут збори республіканського активу.

Зараз ви читаєте новину «У Новій Каховці згорів Палац культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі