субота, 20 жовтня 2007 07:03

У неділю освятять першу церкву в СІЗО

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Капелан Павло Менлі, начальник СІЗО підполковник Володимир Заверуха зі своїм заступником капітаном Романом Шуригайлом на території Чортківського слідчого ізолятора на Тернопільщині
Капелан Павло Менлі, начальник СІЗО підполковник Володимир Заверуха зі своїм заступником капітаном Романом Шуригайлом на території Чортківського слідчого ізолятора на Тернопільщині

У камерах слідчого ізолятора в Чорткові на Тернопільщині перебуває до 300 підсудних віком від 30 до 35 років. Переважно за крадіжки та наркоманію. Половина з них хотіли б ходити до церкви. Багато нехрещених і ніколи не сповідалися. Наступної неділі тут освятять першу в Україні церкву в СІЗО.

71-річний капелан Павло Менлі з Канади п"ятий рік живе в Україні. Його дід родом із села Тарнавка, за 30 км від Чорткова. До відкриття церкви він щонеділі проводить службу у спеціальному приміщенні СІЗО. Через підсилювач її чути в кожній камері. Керівництво ізолятора каже, що в день служіння менше порушень.

— Коли служба закінчується, засуджені затримуються, не хочуть іти до камер. Після недільної служби від одинадцятої до сімнадцятої години я не можу всіх висповідати. Доводиться приходити й у будень, — каже служитель.

— Було таке, що після спілкування дехто дякував, що потрапив у ці стіни, — говорить сестра Єремія Кузик, 46 років, яка працює з жінками. — Деякі в"язні навертаються до Бога.

Підсудним не так важко перебувати в ізоляторі, як потім пристосовуватися до життя, розповідає 47-річний отець Володимир Заболотний із греко-католицької церкви.

Місцевий житель Сергій Єсавочкін, 30 років, сім разів перебував у СІЗО. Двічі був у колоніях.

— Батько нас залишив. Я виріс на вулиці, — згадує Сергій. — Хотілося дорогих речей, тому крав. Уперше судили в 14 років. До місць позбавлення волі потрапив у 18. Як вийшов із колонії, одружився. Коли знову взявся за крадіжки, вдруге потрапив за ґрати.

У тюрмі Сергій дізнався, що дружина покинула його, і намагався скоїти самогубство. Спочатку отруївся таблетками. Його врятували, але вирізали селезінку. Вдруге пробував утопитися.

Два роки Сергій на волі. Працює у Білобожниці бухгалтером на фірмі, що приймає металобрухт. Каже, Господь зцілив від алкоголізму та куріння. Читати Біблію він почав у колонії.

В Україні 32 в"язниці — слідчі ізолятори. На території кожної є каплички. Церква у Чортківському ізоляторі розрахована на 50 осіб. Її будівництво розпочали цьогоріч у квітні. Нині завершують внутрішні роботи. Отець Заболотний говорить, що будівництво триває на зібрані кошти парафіян Бучацької єпархії.

У Чортківському ізоляторі чути голоси

В"язницю в Чорткові збудували 1898 року, бо за часів Австро-Угорщини місто славилося бунтівниками. Люди були незадоволені владою. 1901-го тюрма почала функціонувати. У центрі міста поряд стояли поліція, суд, в"язниця. Від суду до тюрми людей переводили підземним переходом. Із 1939 року в Чортківській в"язниці замордували понад 1000 людей. У місті досі подейкують, що ночами там чути голоси.
— Коли були і радянські, і німецькі війська, тут була тюрма, — розповідає начальник Чортківського СІЗО 39-річний Володимир Заверуха. — Людей катували, розстрілювали.  Кажуть, що тут уночі неспокійно спати. Я впевнений, що ніяких голосів нема, просто внушають собі.

Зараз ви читаєте новину «У неділю освятять першу церкву в СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі