пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

У музей освіти школярі приходять потриматися за "щасливий" портфель

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Учень 11-го класу Владислав Пилявець та учениця 8-го класу Марія Маркуш з вінницької школи №3 у Музеї освіти. Владислав тримає ”щасливий” портфель, зроблений 1958 року
Учень 11-го класу Владислав Пилявець та учениця 8-го класу Марія Маркуш з вінницької школи №3 у Музеї освіти. Владислав тримає ”щасливий” портфель, зроблений 1958 року

Чотири роки тому у вінницькому міському методичному кабінеті управління освіти відкрили "Вінницький музей освіти". Тут зберігаються старі документи, підручники та фотознімки.

— Це єдиний музей освіти в Україні, — відкриває шафу із документами завідувачка методкабінетом Людмила Кучерук, 45 років. — У нас по кожному дитсадочку та школі зібрана фото- та паперова документація. Розписано, що в приміщенні було раніше, що зараз.

У невеликій кімнаті стелажі із старовинними букварями, книгами та атласами, на стінах — довоєнні фотографії шкіл міста. Жінка бере в руки буквар.

— Ця книга 1930 року, — перегортає сторінки Кучерук. — Тут практично немає картинок, все написано суцільним текстом. За однією книжкою вчилося кілька учнів.

Ідея створення музею виникла на початку 2000 року.

— Тоді хтось на учительських зборах сказав, що непогано було б створити музей вчителя, — каже Кучерук. — Спочатку планували зібрати учнівські зошити відомих людей. Але не вдалося.

Першим експонатом музею став портфель 1958 року, який принесла колишня начальниця міського управління Галина Мисак. Зверху лежить її золота медаль, нагороди за спортивні досягнення.

— Є така традиція в місті: як хочеш отримати класну оцінку, треба прийти сюди і потриматися за цей портфель. Перевіряли — все збувається, — шепче на вухо 11-класник Влади-слав Пилявець. — Видно, начальниця відмінницею була, що має таку енергетику.

Залізна застібка на портфелі заржавіла й не відмикається.

— Тут головне не чий це портфель, а його рік випуску, — зауважує Кучерук. — Тут є  чорнильниця, з якої не витікає чорнило і старовинні пера. До речі, в нас єдиних є повний збірник учасників усіх предметних олімпіад із фотокартками.

Перед Днем учителя тут збираються учасники "Партнер-клубу". Старші вчителі із молодими розбирають складні ситуації, дають поради.

Зараз ви читаєте новину «У музей освіти школярі приходять потриматися за "щасливий" портфель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі