вівторок, 19 листопада 2019 06:51

"У молоді та пенсіонерів бойовики можуть забирати їжу"

Автор: 62.UA
  П'ятеро чоловіків забрали лавку з накриттям із української сторони мосту через ріку Сіверський Донець у Станиці Луганській. Перенесли її на сторону ЛНР
П'ятеро чоловіків забрали лавку з накриттям із української сторони мосту через ріку Сіверський Донець у Станиці Луганській. Перенесли її на сторону ЛНР

У Раді національної безпеки й оборони України пропонують відмінити перевірки людей під час перетину пунктів в'їзду та виїзду на окуповані території Донбасу. З такою ініціативою виступає радник секретаря РНБО Сергій Сивохо, 50 років.

— Іти на допомогу нашим людям, які перебувають у сірій і червоній зонах, це — спрощення режиму. Це реальні маленькі кроки, що можна швидко здійснити, — каже Сивохо. — Моя мрія — аби блокпостів не було взагалі, нічого не заважало переміщатися. Багато говоримо про єдність, але коли під'їжджаєш до пунктів, рівність і єдність йдуть на інший план.

У раді хочуть спростити пропуск пенсіонерів — це 60% осіб, які перетинають блокпости. З початку року при перетині лінії розмежування померло 34 людей.

— Особливий режим пропуску, підтвердження особи, предметів, дозволених до провезення. Це все тисне на людину. Контроль безпеки — важливо, але в боротьбі за повернення територій можемо втратити людей, — говорить Сергій Сивохо.

У Донецькій області діють чотири контрольно-пропускні пункти — "Майорськ", "Гнутове", "Зайцеве" та "Новотроїцьке". У Луганській області один — "Станиця Луганська".

Працюють із 7:00 до 18:30. У вихідні на блокпостах небагато машин, очікувати треба 6–7 год. У будні не всі охочі встигають пройти пункт пропуску, доводиться ночувати на лінії розмежування.

Найбільші проблеми для перетину штучно створюють на другому боці.

— Бойовикам на блокпостах може не сподобатися, що ти начебто грубо відповів. За це прискіпуються до речей. Якщо будеш із ними сваритися, відправлять у кінець черги, — каже 27-річний Олександр Бойко з Донецька. — Часто чіпають молодих дівчат і хлопців. Побачать тату — можуть роздягнути до трусів. Чіпляються до бородатих. Коли питають, звідки їдеш, краще казати — десь у Донецькій області був у справах, що тут є родичі чи лікувався. Бо довго допитуватимуть.

Проект зміни правил перетину лінії розмежування обговорювала попередня влада.

— Проект відповідного рішення підготовлений ще минулим урядом, — каже 55-річний Георгій Тука, екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. — Документ був готовий, але Кабінет міністрів Гройсмана на останньому засіданні не встиг його затвердити. Мова про принципові зміни в переліку речей, дозволених для перевезення. На сьогодні його треба змінити і створити перелік речей, які заборонено.

Бойовики так званої ДНР у червні запровадили нові правила проїзду через їхні блокпости.

— Тепер пускають шість авто за півгодини. Бойовики скаржаться, що багато машин пускає українська сторона, — говорить 64-річний Валерій Іванович з Чистякового (до 2016 року Торез. — ГПУ). — Деякі автомобілі ночують на дорозі.

Мешканці окупованих міст виїжджають із п'ятої ранку, аби зайняти чергу.

— Із боку ДНР можуть закрити проїзд, наприклад у бік "Майорська", на декілька годин раніше, аніж у графіку роботи. Пояснюють, що з української сторони багато машин, — каже Валерій Іванович. — Місцеві перекривають нам виїзд, а працюють на в'їзд. Тому частина людей залишається на місці або їде на територію України. Дехто намагається дати хабара.

На пунктах пропуску продають місце в черзі. За це платять до 500 грн за авто.

— Заплатил дээнэровцам 100 гривен — уже не последний в очереди, — каже 33-річна Олена Каплуненко з Іловайська. — У молоді й пенсіонерів вони можуть забирати їжу. Буцімто багато везеш. Якщо спокійно віддаєш — тебе пропускають.

На деяких блокпостах бойовики ДНР окремо перевіряють молодь.

— Якщо прописка донецька — питань менше. Якщо ближніх областей, допитуються — навіщо їдеш, — говорить Каплуненко. — Коли прописки немає, просять інший документ — студентський чи якусь довідку про фактичне місце проживання. Інколи просять показати телефон, ноутбук.

Чинити опір не треба. Дивляться на фотографії та список контактів. Відпускають, якщо нічого не знайшли підозрілого. Але там можна просидіти з півгодини.

У дітей вимагають закордонний паспорт

Із 28 листопада спростять режим пропуску для дітей, аби вони не вистоювали з батьками довгі черги. Передбачає, що єдиним документом для в'їзду та виїзду дітей до 14 років з окупованих територій має бути закордонний паспорт.

— Оформлення першого паспорта громадянина України без виїзду дитини коштує 1600 гривень. Чекати місяць. Без нього не видадуть закордонний, — каже 34-річна Вікторія Бабенко з окупованої Макіївки. — Через наплив людей отримати його майже неможливо. Доводиться платити 2400 гривень посередникам. Зроблять за місяць. А подати документи можна одразу, як дитина отримала український паспорт.

Зараз ви читаєте новину «"У молоді та пенсіонерів бойовики можуть забирати їжу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі