вівторок, 20 серпня 2019 06:45

"У місті майстринь манікюру більше, ніж таксистів"

— Я працюю на дому вже рік. Поки в мене лише та клієнтура, яку перетягнула із салону. За манікюр тоді брала 200 гривень: 150 у касу, а 50 мені. Тепер витрачаю лише на матеріали, — каже 30-річна Світлана Крючкова з окупованого Докучаєвська Донецької області.

Середня ціна на манікюр в окупованих Донецькій і Луганській областях становить 230 грн. Пофарбувати нігті на ногах — 100. Повний педикюр — рідкісна й дорога процедура. Коштує 500 грн. За нову зачіску й фарбування в середньому витрачають 1921 грн. Зробити вії — від 300 грн.

— У цьому бізнесі висока конкуренція. За кожну клієнтку доводиться боротися, — говорить жителька окупованого Луганська 36-річна Оксана Кономар. — Переважно люди бідні, тому приходять рідко. Середня зарплата в населення 4,2 тисячі гривень. На них по салонах не походиш.

Майстри охоче виїжджають додому до клієнтів. Виставляють оголошення в соціальних мережах. Ведуть чорні списки тих, хто обманює чи не приходить на замовлення.

— Зимою я приїхала під будинок до однієї дівчини. Перед цим тричі дзвонила їй. Питала, чи точно буде робити педикюр, — каже 26-річна Олена Довгань з окупованого Алчевська. — В результаті на дзвінки вона не відповідала, а двері не відчинила. Я годину простояла на морозі й застудилася. А вдома мала дитина мене чекає. То я її пустила по чорних списках у всі групи, хай у Києві нігті фарбує.

Для чоловіків розцінки інакші. Постригтися можна за 288 грн. Оформлення бороди коштуватиме 200 грн, вуса обійдуться в 70 грн. За чоловічий манікюр доведеться заплатити 150 грн, за воскову епіляцію обличчя — 220.

Ціни на дитячу стрижку починаються із 300 грн.

Матеріали для роботи привозять із Росії. Купують китайські гель-лаки "Блюскай" за 34 грн.

Лашмейкери (майстер із нарощування вій. — ГПУ) використовують матеріали фірми "Нагараку", виробництва Південної Кореї. Упаковка коштує 100 грн.

— Вартість послуги формуємо з ціни на лак і роботу. Дорогі матеріали не окупляться, доводиться працювати з тим, що маємо. Найбільший попит на різні свята, перед відпустками. Слава Богу, робота є, — говорить 23-річна Карина Касьянова, майстриня з манікюру з окупованого Єнакієвого. — На цьому умовно не заощаджують. Чому умовно, бо перетримують більше терміну, який треба носити вії, нігті. Чекають, коли впаде остання, чи нігті просто переростуть. Це неправильно, але грошей немає в людей.

Щоб навчитися робити манікюр, закінчують курси. Ціна за 2-денне навчання з нарощування вій становить від 1916 грн. А за початковий курс манікюру — 1,5 тис. грн. За рівень знань потрібно доплачувати. В цілому виходить майже 15 тис. грн за все.

— У нас кожна друга продавчиня з нарощеними нігтями, "надутими" губами й приклеєними віями. В місті майстринь манікюру й нарощування вже більше, ніж таксистів, — каже Оксана Макарова з окупованого Донецька. — Але цей манікюр на першому тижні починає сипатися.

Жінки, що працюють на дому, не сплачують податки в бюджет захоплених міст. Хто відкриває салони краси — реєструються в податковій інспекції так званої ДНР чи ЛНР.

Для цього треба отримати паспорт та ідентифікаційний код окупантів. Видають документи за наявності паспорта України старого зразку (у вигляді книжечки. — ГПУ). Щомісяця підприємець має сплачувати податок — 768 грн за кожного працівника.

Закрила бізнес через перевірки

Усі бізнеси чи підприємства, непідконтрольні напряму окупантам, постійно перевіряють. Якщо немає "даху", власників змушують закритися.

— Сестра орендувала місце в Донецьку. Кинула цю справу, бо дуже багато перевірок, які хочуть грошей, — каже 27-річна Вікторія. Прізвища не називає. — Потік клієнтів не перекривав витрати. Постійно штрафували. Один такий виписали через те, що в кабінеті немає умивальника, а він був за стіною.

Другого разу оштрафували за дезінфікуючий розчин і рукавички з України. Сестрі вистачило двох місяців роботи. Все закрила й поїхала.

Зараз ви читаєте новину «"У місті майстринь манікюру більше, ніж таксистів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі