четвер, 09 липня 2020 00:20

У міській лікарні вперше пересадили серце

4 липня в лікарні швидкої допомоги Львова вперше пересадили серце та дві ­нирки.

Органи взяли у 58-­річного чоловіка, який загинув після падіння з висоти. Його родичі дали згоду. Нирки пересадили двом пацієнтам, серце отримав 57-річний Віктор Бурківський із райцентру Коростень Житомирської області. П'ять років тому пережив інфаркт.

— Його серце втратило пружність і вже не качало кров. Іншого виходу, окрім трансплантації, не було, — говорить головний лікар Олег Самчук. — Операції з пересадки органів — шанс на життя для сотень і тисяч людей. Хочемо, аби українці не їхали за кордон, а мали змогу отримувати допомогу вдома.

Пересадку проводили спільно із бригадою медиків київського Інституту серця, яку очолив хірург 55-річний Борис Тодуров. Операцію робили вночі.

За 18 год. після втручання Бурківського вертольотом доправили до Інституту серця. Там проходитиме подальше лікування.

— Усі параметри пацієнта нас влаштовують. Тижні два-три пробуде в медзакладі. Потім відпустимо додому, — каже Борис Тодуров.

Це третя пересадка серця в Україні за останні 15 років. Попередні дві операції зробили в Ковельській районній лікарні на Волині.

3 лютого цьогоріч трансплантували орган 59-річному Святославу, який переніс два інфаркти. Донором став чоловік 42 років, який помер після інсульту.

У ніч на 25 грудня торік серце пересадили 56-річному Василю Міговці. Якби не провели трансплантацію, то прожив би не більш як три місяці. За донора взяли загиблого в автокатастрофі.

Щороку в державі пересадки серця потребують щонайменше 500 пацієнтів, нирки — три тисячі. Вартість першої трансплантації — 535 280 грн, другої — 323 798 грн. Ціни установив Кабмін у листопаді торік. Держава оплачує такі втручання.

Зараз ви читаєте новину «У міській лікарні вперше пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі