пʼятниця, 23 листопада 2007 07:03

У квартирі Кондрашових випала стіна

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Мати Сергія Кондрашова Валентина Олексіївна гріється на кухні квартири, де випала стіна. Комунальні служби відключили опалення в цілому аварійному будинку
Мати Сергія Кондрашова Валентина Олексіївна гріється на кухні квартири, де випала стіна. Комунальні служби відключили опалення в цілому аварійному будинку

Родина Кондрашових із восьми осіб живе у напівзруйнованому аварійному будинку майже в центрі Харкова. Торік у вересні в старій двоповерховій будівлі на вул. Клочківській впала стіна над аркою. Ніхто не постраждав. Але 6-річна Мілена Кондрашова так злякалася, що захворіла на цукровий діабет. Медики встановили дівчинці ІІ групу інвалідності.

За рік із будинку переїхали вже всі мешканці. Залишилася лише сім"я з шостої квартири на другому поверсі. За власний кошт зробили там ремонт. 40-річний Сергій Кондрашов працює менеджером у приватній фірмі, дружина Олена, 36 років, торгує продуктами в магазині. З ними живуть 7-річна донька Мілена, 19-річний син Сергій від першого шлюбу та 17-річна донька з чоловіком та тримісячною дитиною.

— Із нами ще жила чоловікова мати, та вона "вибігала" по виконкомам окрему квартиру і вже відселилася, — розповідає Олена Кондрашова.

Нині на першому й другому поверхах будинку забиті навхрест дошками двері. У квартирі Кондрашових — напівзруйновані нештукатурені стіни, видно цеглу. На підлозі — дерев"яні дошки з облупленою фарбою, між кімнатами — старі, пофарбовані темною фарбою двері. Під стінами — розхитані старі меблі. Впадають в очі нові металопластикові вікна, котрі родина поставила ще кілька років тому.

Улітку міська влада запропонувала Кондрашовим трикімнатну квартиру в спальному житловому масиві Салтівка. Але переїжджати на околицю міста родина не погоджується.

— Як нам туди переїжджати, коли замість п"яти кімнат і 115 квадратних метрів у центрі нам пропонують менше 44 квадратів у трьох кімнатах на околиці? — говорить Сергій Кондрашов. — Як ми там будемо жити — шестеро дорослих і тримісячне немовля?

Будинок руйнується, і залишатися в ньому небезпечно. Комунальні служби вже відключили центральне опалення й телефон. Родина гріється електричними обігрівачами. Місяць тому в підвалі будинку бомжі розвели вогнище, і дім мало не згорів.

Дзержинська райрада подала на Кондрашових до суду і вимагає примусового відселення. У вівторок відбулося перше судове засідання.

— Райрада подала до суду, бо нам загрожує обвал, а вони, звісно, не хочуть нести відповідальності. У судовому позові написано, що ми не виконуємо договору між міськрадою та інвестором, який має забрати землю, коли будинок знесуть. Але ми той договір в очі не бачили й нічого не підписували, — каже Сергій Кондрашов.

— Мешканці необґрунтовано відмовилися, то райвиконком має всі підстави, аби звернутися до суду, щоб їх відселили, — розповідає Надія Полов"янська з Департаменту житлово-комунального господарства. — Правда, враховуючи нові обставини — збільшення сім"ї, поява дитини — судді можуть ухвалити рішення, щоб надати їм більш відповідний варіант поселення.

Сергій Кондрашов запевняє, що не відселиться, навіть якщо буде рішення суду.

Зараз ви читаєте новину «У квартирі Кондрашових випала стіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі