субота, 19 січня 2008 07:09

У Криму виявили пташиний грип

— Що в нашому селі виявили пташиний грип, дізналася сьогодні зранку, коли йшла на роботу, — говорить жителька села Рівне Красногвардійського району в Криму Світлана Живин. — У мене 20 гусей, курей трохи більше. Не знаю, що робити, якщо скажуть повирізувати їх. Це ж який збиток! А хто нам поверне гроші? Люди на це й не надіються.

Увечері 17 січня лабораторія Державного науково-дослідного інституту підтвердила, що у птахівничому господарстві "Лобзенко" із села Рівне пташиний грип. За останні три дні загинули майже 200 птиць.

— П"ятеро курей здохло у вівторок. Наступного дня було вже 15, у ніч на четвер — 56 голів. Протягом дня загинули ще 46, — повідомляють у прес-службі Державного комітету ветеринарної медицини.

Рівне розташоване за 15 км від районного центру Красногвардійське. Його населення близько 2 тис. людей. У селі ввели карантин, випускають і  впускають до населеного пункту лише за необхідності. Заборонили вивозити птицю та яйця. Рятувальники та ветеринари переписують кількість птиці.

— Прийшли двоє хлопців і записали, скільки тримаю курей, гусей, — розповідає 72-річна Євгенія Пташина. — Я спокійно до цього віднеслася. Ще з того разу, як в Криму вперше грип виявили, птицю на вулицю не випускаю. Вони постійно закриті. Але якщо скажуть вирізати, то виріжу — куди дітися? У мене чотири качки і з двадцяток курей.

— У селі часто в когось дохла птиця. Здохла — закопали. Ніхто ж її на аналізи в район не возив. А тепер хто знає, від чого вона гинула, — розмірковує Борис Ачкінадзе, 54 роки. Господарства він не тримає.

Приватне підприємство "Лобзенко" належить 52-річному Володимиру Лобзенку. На фермі вирощують курей-бройлерів. Усього — 25 тис. голів. Чоловік займається бізнесом разом із сином. Має ще двох дітей. Дружина померла. У селі кажуть, що птицю господар тримає закритою, на вулицю не випускає.

У Держкомветмедицині припускають, що пташиним грипом кури могли заразитися від перелітних птахів.

Уперше пташиний вірус в Україні зафіксували на початку грудня 2005 року в Совєтському, Джанкойському та Нижньогірському районах Криму. Тоді спалили близько 200 тис. інфікованих птахів. Жодна людина не заразилася. Востаннє спалах пташиного грипу реєстрували 11 червня позаторік у селі Піски Буринського району на Сумщині.

У світі з 2003 року від пташиного грипу померли 64 людини, переважно з країн Азії.

Зараз ви читаєте новину «У Криму виявили пташиний грип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі