вівторок, 20 січня 2009 17:19

У Кременці розлили 5 кілограмів ртуті

Приблизно о 9.00 у вівторок, 13 січня, до Кременецького райвідділу Міністерства з надзвичайних ситуацій на Тернопільщині зателефонувала 63-річна Валентина Карпович. Вона повідомила, що біля її будинку розлита ртуть.

— Це сталося в густозаселеній частині райцентру, на вулиці Санаторійній. Жінка побачила бурі кульки на снігу біля хліва. Запідозрила, що то ртуть. Вона з чоловіком — зубні техніки. Тому знають, як цей метал виглядає, — розповідає начальник Кременецького райвідділу МНС Богдан Сухомлин, 39 років.

Ртуть у вигляді дрібних крапель "посіяли" на снігу. Забруднили приблизно 18 кв. м.

— Рятувальники в захисних костюмах збирали ртуть за допомогою спеціальної клізми, — продовжує Сухомлин. — Коли відділили сніг від ртуті, зважили метал. Виявилося, там було 5,2 кілограма. Це набагато більше, ніж розлили в жовтні 2008-го в Тернополі. Тоді в обласному центрі було 2 кілограми.

Районна санстанція взяла проби повітря на аналіз. Перевищення гранично допустимого рівня концентрації випарів ртуті в повітрі навколо садиби не зафіксували.

— Того дня надворі була мінусова температура. А в морозну погоду випарів ртуті немає. Тому людей не евакуйовували, — пояснює Олександр Чмиленко з обласного управління МНС.

— Можу сказати лише одне: особу зловмисника встановлено, — прокоментував ситуацію начальник Кременецького райвідділу міліції Михайло Денисовський.

Зараз ви читаєте новину «У Кременці розлили 5 кілограмів ртуті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі