вівторок, 02 грудня 2008 16:29

У Козовій пограбували всі церкви

34-річний отець Роман Рокецький, настоятель греко-католицької церкви святого Василія з райцентру Козова на Тернопільщині відчинив 18 листопада двері храму і побачив, що скарбнички розбиті. Святі дари розкидані на підлозі.

— Навіть запрестольний образ Василія Великого, який був чотирма шурупами прикручений до стіни, кинули на землю. Він великий і цінний. Не розбився, бо з дерева зроблений, — каже отець Роман.

Церква розташована на околиці, неподалік залізничної станції. Зі скарбнички витягли кілька десятків гривень пожертви на церкву. А із шафи в паламарній — 16 грн, які люди заплатили за свічки.

Це вже четверте пограбування храмів у Козовій за три тижні. Решта церков у центрі містечка. Злодії працювали в рукавичках — відбитків пальців немає. Спосіб проникнення всередину однаковий — розбите вікно над паламарнею чи виважені бокові двері. Експерти припускають, що це робота однієї особи.

У ніч на 28 жовтня з греко-католицької церкви Успіння Пресвятої Богородиці викрали три позолочені чаші та дароносицю, з якою священик ходить причащати помираючих. Зі скарбнички забрали понад 200 грн.

— Нашу церкву "гості" ще по-божеськи пограбували. Дуже не розкидали. Позабирали позолочені речі. Загалом маємо збитків на 6 тисяч гривень, — каже отець Михайло Забанджала, 29 років.

У ніч на 12 листопада злодії проникли одразу до двох храмів. Із греко-католицького Собору святих апостолів Петра й Павла зникли Євангеліє, нагрудний хрест, срібна чаша, церковне блюдце, ложечки й хрестильний ящик. Злодії випили пляшку церковного вина, решту вилили на підлогу. Збитки в храмі оцінюють у 30 тис. грн.

Із православної церкви святого Володимира поцупили два Євангелія, ладан.

Парафіяни переконані, що до пограбування причетні сатаністи.

— Жодної сатаністської організації в Козовій не виявлено, — коментує 40-річний Ігор Павловський із Козівського райвідділу міліції. — Порушено кримінальну справу. Триває слідство.

Зараз ви читаєте новину «У Козовій пограбували всі церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі