пʼятниця, 20 вересня 2019 00:01

У Києві встановили меморіальну дошку меценату Григорієві Гладинюку

Автор: Соболева Марія
  На столичній вулиці Богдана Хмельницького, 8/16 встановили меморіальну дошку меценату Григорієві Гладинюку. Він був ініціатором і учасником багатьох доброчинних акцій. Садибу в Києві віддав під міську лікарню
На столичній вулиці Богдана Хмельницького, 8/16 встановили меморіальну дошку меценату Григорієві Гладинюку. Він був ініціатором і учасником багатьох доброчинних акцій. Садибу в Києві віддав під міську лікарню

Меморіальну дошку київському меценату, купцю першої гільдії Григорієві Гладинюку встановили у столиці на вул. Богдана Хмельницького, 8/16. За цією адресою розташована будівля-спадок, якій понад 130 років. У ній працює державне інформаційне агентство "Укрінформ".

Комісія з питань встановлення пам'ятних знаків Київської міської державної адміністрації МДА у травні 2018 року проголосувала за відкриття меморіальної дошки Григорієві Гладинюку. А фінансово ініціативу підтримав голова інвестиційної компанії VI2 Partners Олексій Чернишов.

— Це один із будинків, зведених за проектом Володимира Ніколаєва, міського та єпархіального архітектора, якого досі називають "співцем київського неоренесансу". Це був один із найвідоміших готелів у Києві — "Гладинюк", у якому довгий час мешкав Михайло Грушевський. Будівля вистояла дві війни, з мінімальними втратами пережила три капітальні ремонти, зберігши первісний вигляд. І з повним правом посідає поважне місце серед пам'яток історії та архітектури міста, — каже Чернишов.

Погодився долучитися до цієї ініціативи, бо вважає, що бізнес повинен брати участь у проектах щодо збереження культурної спадщини.

Автором меморіальної дошки є скульптор Олексій Кузьмін.

Григорій Гладинюк народився 10 (22) січня 1833 року в містечку Базалії Старокостянтинівського району Волинської губернії — нині Хмельницька область — у сім'ї кріпаків. Після скасування кріпацтва, поїхав на заробітки до Києва. Зумів відкрити власну справу, увійти в спільноту купців і зробити багато хорошого. 1903-го побудував лікарню землякам-базалійцям. 1911 року відкрив лікарню для хронічно хворих на вул. Предславинській, 19. За заповітом Гладинюка, Київська міська дума на Батиєвій горі його коштом збудувала ясла-сиротинець. У цій пам'ятці архітектури XX ст. до сьогодні розміщується Інститут цукрових буряків. За розпорядженням мецената, влада Києва передала значні капітали лікарні для чорноробів, училищу сліпих, товариству швидкої допомоги, київському пожежному товариству та двом церквам.

Зараз ви читаєте новину «У Києві встановили меморіальну дошку меценату Григорієві Гладинюку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі