субота, 01 березня 2008 07:13

У харківській колонії в"язні виховують лева

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Засуджений Олег Власенко годує лева Лаврентія Павловича курячим м’ясом. Тварина їсть двічі на день
Засуджений Олег Власенко годує лева Лаврентія Павловича курячим м’ясом. Тварина їсть двічі на день

Лев на ім"я Лаврентій Павлович уже рік живе в 25-й харківській виправній колонії. Там відбувають покарання рецидивісти. Тварину до них привезли з харківського зоопарку.

— Усе почалося ще чотири роки тому, — розповідає заступник начальника колонії з виховної роботи Михайло Дерека. — Спершу ми дозволили нашим підлеглим тримати в кімнатах акваріумних рибок. Потім хтось запропонував побудувати зимовий сад. Ми висадили там екзотичні рослини, завели голубів, зробили величезний акваріум. І так дійшло аж до лева.

До колонії хижака привезли ще малим. Із зоопарком домовилися, що триматимуть його, доки не підросте. Потім лева повернуть до звіринця. На честь глави НКВС СРСР Лаврентія Берії хижака назвали Лаврентієм Павловичем. За три місяці в"язні облаштували йому вольєр. Змурували стіни, зробили басейн, викували візерунчасті ґрати, повісили скат від КамАЗу — аби левеня гойдалося.

— Коли його привезли, він важив кілограмів з п"ять і був схожий на звичайну кицьку, — говорить засуджений Олег Власенко. — Ми брали його на руки, няньчили, годували молоком із пляшки. Спершу він жив у кімнаті для візитів. Ходив, де хотів, стрибав, усіх тішив. І нявкав так лагідно.

Годують Лаврентія Павловича м"ясом двічі на добу. У колонії є невеличке господарство, тому купувати харчі для хижака не треба. Сніданок у Лаврика починається після того, як поїдять засуджені. Йому треба 1,5 кг курятини чи яловичини, молоко. Те саме на вечерю.

За левом у колонії постійно доглядають троє засуджених. Інших водять до вольєра на екскурсії вихідними. Сюди в"язні приходять із родичами в дні побачень.

— Спілкування з тваринами — це гарний фактор перевиховання. Воно навіть у злісних зеків пробуджує якусь тягу до прекрасного, — пояснює Михайло Дерека.

Засуджені кажуть, що спілкування з тваринами якщо й не перевиховує людину, то заспокоює й робить більш терпимою.

— Ось і дружина моя, коли приїздить на побачення, говорить, що я став спокійнішим, — розповідає засуджений Павло Кігтяр. — А коли тяжко на серці, прийдеш сюди, подивишся на них, погодуєш, і якось від серця відлягає.

Окрім лева, в колонії тримають дикобраза, невелику шиншилу й екзотичних птахів.

— Лаврентій — не перший, кого ми взяли із зоопарку. Раніше були нільський крокодил Гоша й ведмідь Вінні. Торік віддали їх назад, бо  виросли, — додає Михайло Дерека. — Правда, ми ведмедя тут так розбалували печивом та яблучним варивом, що із зоопарку до нас дзвонили, жалілися, що він тепер нічого не їсть, вимагає солодкого.

Зараз ви читаєте новину «У харківській колонії в"язні виховують лева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі