середа, 10 жовтня 2007 07:03

У гуртожитку для людей із розумовою відсталістю живе 17 осіб

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Жителі київського міні-гуртожитку для розумово відсталих виготовляють свічки і листівки, які згодом продадуть на благодійному аукціоні
Жителі київського міні-гуртожитку для розумово відсталих виготовляють свічки і листівки, які згодом продадуть на благодійному аукціоні

Уже півтора року в Києві працює єдиний в Україні міні-гуртожиток для осіб із вадами розумового розвитку. На передодні Всесвітнього дня охорони психічного здоров"я 10 жовтня гуртожиток провів день відкритих дверей для міських чиновників. Приїхав заступник директора нідерландської організації "Де Дріструм" Тон Оолтеус.

У двоповерховому міні-гуртожитку на вул. Сиваській, 16а мешкають 17 інвалідів першої групи із психічними розладами віком від 16 до 36 років. За кожним закріплений вихователь. Здебільшого це матері хворих дітей. Дехто з інвалідів мешкає тут постійно, інших батьки забирають на вихідні.

— Такий заклад має бути в кожному місті, — зауважує Раїса Кравченко, директор благодійної установи "Джерела", яка заснувала міні-гуртожиток. — Неофіційно його відкрили у квітні 2005 року, а заселилися сюди через місяць. Тільки в липні цього року ми змогли зібрати всі необхідні документи для оформлення.

У гуртожитку 18 кімнат, у кожній стоять односпальне ліжко, шафа та стіл. 20-річний Олександр Петренко має комп"ютер, який подарував йому брат.

— Мені тут подобається, я граю на комп"ютері в різні ігри, — розказує Сашко. — Мене брат інколи забирає додому. Ми їздимо до бабусі в гості.

Коли батьки хлопця померли, ним опікувався старший брат. Він не одружувався, доки не здав Сашка до гуртожитку. Майбутня дружина ставила його перед вибором: "Або я, або Саша".

Мешканці міні-гуртожитку виготовляють свічки та листівки, які продаватимуть на благодійному аукціоні. Щопонеділка хворі займаються танцями, кулінарією, слухають уроки етики. По четвергах — година фізкультури. На вихідні їх возять на вистави Театру юного глядача.

Медсестра Ніна Чечель, 50 років, працює в гуртожитку на чверть ставки. 2–3 дні на тиждень тут мешкає її 20-річна донька Катя. Окрім психічних відхилень, у дівчинки бувають нічні приступи епілепсії. Тому мати намагається не залишати її на ніч, чергує в гуртожитку раз на тиждень.

— Мені, звичайно, легше, бо я можу в цей час підлікуватися чи зробити щось по господарству, — каже Ніна Чечель. — Катя любить сюди приїжджати. У неї тут багато друзів, інколи за ними скучає.

Директор "Джерел" Раїса Кравченко розповіла, що закладу допомагають численні спонсори та громадські організатори. Цього року Київська міська адміністрація виділила 335 тис. грн у рамках програми "Турбота". До того ж гуртожиток співпрацює із громадською організацією Нідерландів "Де Дріструм". Вона проводить для вихователів тренінги. На них навчають, як правильно поводитися із психічно хворими.

Заступник директора організації "Де Дріструм" Тон Оолтеус розповів, що у Нідерландах є спеціальні поселення для людей із психічними розладами. Вони малюють картини, які потім соціальні працівники продають по $200–300.

Зараз ви читаєте новину «У гуртожитку для людей із розумовою відсталістю живе 17 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі