пʼятниця, 23 листопада 2007 07:02

У день жалоби за шахтарями у Сіверськодонецьку співав Борис Моїсеєв

Минулої неділі близько третьої ночі від вибуху метано-повітряної суміші на шахті ім. Засядька загинуло 100 гірників. На момент аварії на глибині 1078 м перебувало 457 гірників. 357 шахтарів змогли вибратися на поверхню. 34 із них нині перебувають в лікарнях.

Тіла восьми зі ста загиблих гірників на шахті ім. Засядька в Донецьку 18 листопада не підніматимуть, можливо, кілька місяців. Рятувальники не можуть до них дістатися через пожежу на тій ділянці шахти. На даний момент на поверхню підняли тіла 89 загиблих. Ще троє перебувають у зоні завалу. Їх планують дістати найближчим часом. Сім"ям загиблих гірників обіцяють виплатити по 300 тис. грн компенсації.

— Ви всі розумні люди. Таку пожежу рятувальники можуть гасити від двох до шести місяців. То як до того може ступити нога людини? — каже міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб, 54 роки.

Попередні причини вибуху міністр пообіцяв оприлюднити в четвер. Однак член комісії, що проводить розслідування, голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, 51 рік, говорить, що це неможливо.

— Міністр не знав, що сказати, і ляпнув таке, — каже "ГПУ" Михайло Волинець. — Члени комісії ще не спускалися в шахту, бо там пожежа і температура висока — близько 600 градусів.

На лавах копальні, що не пов"язані з аварією, продовжили видобуток вугілля. Раніше власник шахти "регіонал" Юхим Зв"ягільський, 74 роки, говорив, що через постійні аварії він може її закрити.

У вівторок, в день загальнонаціональної жалоби за шахтарями, в місті Сіверськодонецьк Луганської області пройшов концерт російського співака Бориса Моїсеєва.

— Його запланували на 20 листопада ще кілька тижнів тому, — розповідає адміністратор залу в Льодовому палаці. — Ми не могли відмінити концерт, бо тоді б заплатили за це великі гроші. А співак не захотів його перенести. Від влади міста ми не отримали ніяких заборон.

Згідно з указом президента Віктора Ющенка, у вівторок мали бути відмінені всі розважально-концертні та спортивні заходи.

На початку концерту організатори оголосили в залі хвилину мовчання. Після чого Борис Моїсеєв сказав, що частину грошей від концерту переведуть на рахунок постраждалих.

— Я сам не знаю, як так сталося, — розповідає заступник міського голови Олексій Лисак, 59 років. — Це страшна трагедія. Але організатори не захотіли його відміняти. У них була заплачена оренда зали.

У цей же день Львівська опера скасувала запланований концерт американського "Гарлем госпелс хору". Всі афіші в місті заклеїли поясненням і проханням здати квитки. Хоча темношкірі американські музиканти виконують духовні гімни.

Зараз ви читаєте новину «У день жалоби за шахтарями у Сіверськодонецьку співав Борис Моїсеєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі