четвер, 31 липня 2008 07:08

У Чорногузах одна за одною падають хати

Автор: фото: Віктор ДУДАР
  Поруйновані будинки зсунулися на 100 метрів донизу в селі Чорногузи Вижницького району Чернівецької області. Будівля ліворуч належить молодій сім’ї. Господарі нещодавно взяли кредит у банку на євроремонт
Поруйновані будинки зсунулися на 100 метрів донизу в селі Чорногузи Вижницького району Чернівецької області. Будівля ліворуч належить молодій сім’ї. Господарі нещодавно взяли кредит у банку на євроремонт

У селі Чорногузи Вижницького району Чернівецької області від суботи зсувається ґрунт в урочищах Підгора та Гропа. 12 житлових будинків зруйновано, ще понад 30 — аварійні.

Чорногузи розташовані біля підніжжя гори. Від дощів розпочалися зсувні процеси. У суботу ввечері земля поповзла на південно-східному схилі. На вул. Підгірка завалилося три хати одразу. Люди перебралися до сусідів, а наступного дня й ті будинки попадали. Зсув підійшов до вул. Тараса Шевченка.

— Там хата на хаті стоїть. Як те лихо піде далі вниз — пропаде півсела. Усе відбувається миттєво — стіни тріскають, обвалюється крівля, і хата падає. Люди не встигають майно виносити, — бідкається виконувач обов"язків сільського голови Надія Вірста, 49 років. — Жертв немає, а потерпілих ще не порахували. У деяких хатах по дві-три сім"ї жили.

У селі працює геолого-геодезична служба — визначає, яку територію може зачепити зсув.

— Науковці розводять руками — стихію важко спрогнозувати. А ми не знаємо, відселяти людей із решти будинків чи ні, — каже Надія Вірста.

Від паводка на Західній Україні загинуло 34 особи. 22 життя стихія забрала в Івано-Франківській області. На Буковині загинуло 10 чоловік, одна людина зникла безвісти.

Стало відомо про перші жертви на Львівщині. У селі Тарнавка Старосамбірського району втопилася 25-річна Марія Якимів. У неї залишився чотиримісячний син. Жінка була неодружена, родичів у селі не має. У неділю біля села Унятичі Дрогобицького району водолази знайшли тіло 40-річного Зеновія Унятицького. Він працював охоронцем на підприємстві "Галичина". Залишив 10-річну доньку і 14-річного сина.

За час негоди в Західній Україні підтопило близько 50 тис. будинків. Не можна дістатися до 108 населених пунктів — тільки вертольотами або спеціальними плавзасобами.

У Тростянецькому районі на Вінниччині найбільше постраждало село Цибулівка. Біля деяких хат вода стояла по вікна, позамулювало городи, позатоплювало криниці.

— На городах овочі й кукурудзу знищено. На деяких картопля вся зверху гола-голісінька, зараз треба збирати, — розповідає сільський голова Цибулівки Тетяна Десяк, 55 років.

На подвір"ї 69-річної Фросини Черній кількасантиметрової висоти намул, повністю знесло 23 сотки городу, повалена літня кухня. Казани та газові балони, один із яких повний, односельці Фросини Михайлівни збирали по другий бік вулиці.

Пошкоджена дорога на сусіднє село Торканівку. Асфальт провалився, ширина провалля 3–4 м.

У неділю о 8.00 у Новій Ободівці під час служби у Свято-Михайлівському храмі блискавка влучила в купол церкви. Ніхто не постраждав.

— Дзвонаря, певно, Господь врятував, — каже отець Ігор Вінницький. — Він саме був на дзвіниці й за хвилину почав спускатися звідти. То лише оглушило.

У Вінницькій області від стихії постраждали 25 населених пунктів Могилів-Подільського, Ямпільського, Мурованокуриловецького районів. Підтоплено 867 будинків, евакуювали 4375 людей.

У найближчі дні знову очікують на зливу.

Зараз ви читаєте новину «У Чорногузах одна за одною падають хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі