середа, 27 серпня 2008 07:05

У центрі Києва підпалили ресторан

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Обгорілий столик офіціантів літнього майданчика ресторану ”Блінофф”. Київ, 26 серпня 2008 року
Обгорілий столик офіціантів літнього майданчика ресторану ”Блінофф”. Київ, 26 серпня 2008 року

"До ресторану зайшли двоє чоловіків. Кожен із 30-літровою каністрою з, імовірно, бензином. Відкриті каністри кинули у першій залі, потім запалений сірник. Вибухнуло так сильно, що вогонь вилетів із підвального приміщення аж на бульвар. Серед відвідувачів ресторану почалася паніка, люди кричали і намагалися вибігти з приміщення. Перша зала загорілася повністю, людей евакуйовували через запасний вихід. Один чоловік взагалі закрився в холодильнику. Його витягли після пожежі", — розповів "ГПУ" Олександр, 27 років, охоронець згорілого ресторану "Блінофф".

Підпал стався у ніч 23 серпня, о першій годині, на бульв. Тараса Шевченка, 36а в центрі міста (Шевченківський район). За 300 м розташований Володимирський собор, навпроти — станція метро Університет. Полум"я збили за 40 хв. О 02.05 пожежу повністю ліквідували. Від чадного диму задихнулися четверо клієнтів закладу — двоє чоловіків і двоє жінок. Ще восьмеро людей дістали опіки різного ступеня тяжкості. Їх госпіталізували до опікового відділення міської лікарні.

— На момент підпалу у ресторані було 12 відвідувачів і шість працівників закладу, — веде далі охоронець. — Мій колега Іван Давиденко, який тієї ночі працював, сидів на стільці на літньому майданчику. Каже, що не помітив, як у приміщення занесли каністри. Добре, що вогонь вдалося зупинити перед стійкою бару. Там стільки спиртного, що якби воно почало горіти, то пожежа була б набагато страшнішою.

Стіни вигорілої зали були оббиті деревом, тому вогонь охопив її дуже швидко. Ще дві зали вціліли. У них закоптилися стіни.

Із дня пригоди минуло чотири дні. Із обох боків двері опечатали працівники міліції, входи загородили біло-червоною стрічкою з написом "міліція". Двері, через які заносили легкозаймисту речовину, забиті фанерою. На східцях лежать три букети, у кожному по десять білих троянд. Зовні стіни триповерхового будинку обгоріли. На літньому майданчику ресторану сім столів. Скатертини на чотирьох із них наполовину обгорілі. На столах стоять закопчені сільнички, попільнички із недопалками. Дві кавові кружки. До кожного столу підсунуті обгорілі стільці.

Паліїв затримали. Після того як вони кинули сірника, їх зачепило вогнем.

— Злочинці вибігли із ресторану, один із них впав біля входу. Лежав у обгорілих трусах, сильно стогнав від болю. Його забрала бригада медиків. Зовні схожий на бомжа. Іншого затримали біля станції метро. До ресторану паліїв привезли машиною, — говорить охоронець Олександр.

Під час пожежі всі мешканці триповерхового будинку залишили квартири. Їхні помешкання від вогню не постраждали.

Проти двох затриманих порушено кримінальну справу за статтею 194, частина 2 — "Умисне знищення майна, вчинене шляхом підпалу". Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

— Зараз підозрювані перебувають у лікарні під охороною, — розповідає Володимир Поліщук, 43 роки, керівник прес-служби столичної міліції. — Один із них у дуже важкому стані, говорити не може, інший підозрюваний ледь може говорити. Зараз ми розглядаємо кілька версій того, що сталося в ресторані. Одна із них — замовний підпал. Може бути хуліганство, вчинення злочину в стані алкогольного чи наркотичного сп"яніння. Можливо, образа на персонал.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва підпалили ресторан ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі