середа, 17 жовтня 2007 07:02

У царському кургані царя не знайшли

Поблизу села Легедзине Тальнівського району на Черкащині виявили скіфський курган IV ст. до н.е. Дослідники знайшли лише розтрощені кістки, бо місце поховання було пограбоване.

— Курган досить великий, у діаметрі близько 60 метрів. Він був обкопаний ровом. Це свідчить, що він може бути царським, — розповідає директор заповідника "Трипільська культура" 42-річний Владислав Чабанюк.

Курган складався з трьох поховань. У центральному виявили останки двох скіфів. За черепом з"ясували, що один мав від 18 до 23 років. Носив сережку. Її знайшли поряд, а також бронзовий котел на 8 літрів, у якому залишилися баранячі кістки.

У похованні поряд, імовірно, лежала царська особа. Усередині кургану знайшли кінські черепи, а на вході — останки раба-виночерпа з амфорою, де колись було вино. Царя, напевне, витягли грабіжники заради дорогої одежі та прикрас. У третьому похованні нічого не знайшли.

— Усі ці розкопки проводяться не за державні гроші. Нас зовсім не фінансують. Це кошти американські, британські, швейцарські. Одна експедиція потребує 25–30 тисяч доларів, — каже Владислав Чабанюк.

Зараз ви читаєте новину «У царському кургані царя не знайшли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі