вівторок, 17 вересня 2013 07:15

Троє хворих прикували себе до ліжка

Автор: фото: Андрій Жигайло
  ВІЛ-інфіковані Андрій Ткачук, Ганна Константінова та Сергій Дімітров були прикуті до лікарняного ліжка близько шести годин
ВІЛ-інфіковані Андрій Ткачук, Ганна Константінова та Сергій Дімітров були прикуті до лікарняного ліжка близько шести годин

— Будем сидеть так, пока клиника не переедет в новое помещение, — піднімає руку 26-річна Ганна Константінова. Разом із киянином 32-річним Андрієм Ткачуком та харків'янином Сергієм Дімітровим, 34 роки, прикувала себе до ліжка в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб, що розташований на території Києво-Печерської лаври.

2010-го церковники попросили владу віддати їм цю будівлю. Кабмін розпорядився перевести лікарню в інше приміщення до 28 серпня. Нова клініка — неготова.

Чотириповерхова будівля лікарні розташована біля Часової лаврської башти. Більшу частину обладнання звідси вивезли. Тут лікувалися 110 пацієнтів із важкими стадіями ВІЛ та гепатиту. Тих, хто зміг піти, відпустили додому. Решту — перевели у столичні лікарні. Залишилися дев'ять хворих, яким немає куди йти.

Пацієнти прикували себе в палаті інтенсивної терапії на третьому поверсі. З вікон видно, як виблискують золоті куполи Трапезної церкви, та дзвіницю. У приміщенні душно, вікна зачинені наглухо. На металевому ліжку сидять чоловіки, між ними — Ганна Константінова.

— Минуло два місяці, як обіцяли добудувати лікарню на вулиці Амосова, 5. Так нічого й не зробили, — каже Андрій Ткачук, який лікується від гепатиту. — А більше в Україні немає закладів, що беруться за важкі форми цієї хвороби.

— У клініку на Амосова вже закопали 40 мільйонів гривень. Перерізали червону стрічку, видали сертифікат, а там тільки будівельники, — каже Ганна.

В Академії наук кажуть, що ця лікарня не працює як медичний заклад. Персонал і пацієнтів перевели. Працівники закладу це заперечують. Вони змушені ходити на роботу, хоча лікування не проводять.

— Комісія склала акти, що ми переїхали. А насправді — відправили хворих додому. Виїхав один підрозділ, — розповідає лікар Надія Василівна з відділу нейроінфекції. Веде до підвалу, де розташований склад. У трьох великих холодильниках зберігаються ліки від гепатиту на 17 млн грн. — Нам забороняють їх використовувати чи передати, бо вони за паперами вже нібито ж переїхали. У багатьох препаратів закінчується термін придатності.

Нове приміщення на вул. Амосова ззовні готове. Встановлені вікна, великі вхідні двері. У холі лежать будматеріали і сміття. Замість ліфтів проломи у стінах. Медичне обладнання тільки почали привозити.

— Санітарна інспекція сказала, що будівля не придатна для лікування хворих з інфекційними захворюваннями. Але попри це нам видали сертифікат, що ми маємо сюди переїхати якнайшвидше, — каже Сергій Мельник, заступник головного лікаря Інституту епідеміології та інфекційних хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Троє хворих прикували себе до ліжка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі