пʼятниця, 08 листопада 2019 06:06

"Тримала в руках муляжі автоматів АК-47"

Автор: REUTERS
  Хлопчик тримає кулемет "ПКМ" на виставці військової техніки під час церемонії ­присяги новобранців російського військово-патріотичного клубу "Юнармія" у чорноморському порту окупованого Севастополя
Хлопчик тримає кулемет "ПКМ" на виставці військової техніки під час церемонії ­присяги новобранців російського військово-патріотичного клубу "Юнармія" у чорноморському порту окупованого Севастополя

Росіяни нав'язують кримським учням культ війни. У школах окупованих міст і сіл створюють так званий військово-патріотичний рух "Юнармія" та клуби "Тактика", "Патріот", "Нащадки перемоги", "Кордон", "Варяг".

До лав приймають дітей віком до 18 років. Учать володіти зброєю, копати окопи та розстрілювати уявного ворога. Також вести допит полоненого англійською мовою.

У Криму діють 532 школи, в них навчаються 188,5 тис. учнів.

— Цього року нашу школу поділили за напрямками: соціально-гуманітарний, фізико-математичний та оборонно-спортивний, — каже 16-річна Оксана із Севастополя. Навчається у 10-му класі. — Поїхала на канікули до України, а як повернулася, то дізналася, що мене внесли до "маршируючих".

У класі Оксани запровадили обов'язкову уніформу: бежеві сорочки, військові краватки та чорні штани і туфлі.

— Однокласники навідріз відмовилися вдягати на себе цю форму. Сказали "присягу не давали" і тепер ходять у шкільній. Але за звичайний одяг можуть відправити додому перевдягатися, — пояснює дівчина.

За новою шкільною програмою окупантів, Оксана потрапила до так званого оборонно-спортивного класу. Це означає, що пріоритетними для вивчення предметами є фізична культура, охорона безпеки життєдіяльності та російська історія.

Мати дівчини шукає в місті школу, де дітей вчитимуть наук.

— Основний час учні або підтягуються, або слухають російську пропаганду. На тиждень 12 годин на нормальні предмети: фізику, хімію, математику, — говорить 46-річна Євгенія, мати Оксани. Прізвище не називає. — Ми знайшли нормальну школу, від дому далеко, проте з дітей не роблять "гарматне м'ясо".

У Севастополі 25 жовтня росіяни завербували до лав дитячого мілітаристського угруповання "Юнармія" майже 1,5 тис. школярів.

Діти і підлітки принесли клятву на вірність загарбникам та отримали знаки відмінності.

Перед учнями влаштували показові виступи російські військові та кінологи із собаками. Демонстрували прийоми захоплення у полон та знищення ворогів. Після цього хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам'ять загиблих під час Другої світової війни.

"Юнармія" — це проект військово-патріотичного виховання російських школярів. Її створили 2016 року. Фнансування отримує напряму з міністерства оборони Росії. Структура прив'язана до військових частин і навчальних закладів, флоту, авіації та інших армійських угруповань.

Вступ до лав добровільний, участь безкоштовна. За приєднання школярам обіцяють додаткові бали на державному іспиті — за членство два бали, а за варту біля Вічного вогню — п'ять.

Учні виїжджають на військові об'єкти, стрибають із парашутами. Носять бежеву уніформу із червоним беретом. Також діє цілорічний підлітковий "Табір героїв".

3 вересня військовий клуб "Тактика" в одній зі шкіл Сімферополя провів для дітей практичний урок з антитерористичної підготовки.

Частина школярів виконувала ролі заручників, інші були терористами та спецпризначенцями. В руках тримали муляжі автоматів АК-47. "Терористи" залякували "заручників", кидали їх на підлогу. До класу увірвалися "спецназівці", які імітували розстріли бандитів.

— У підлітковому віці в людини активно розвиваються лобні долі головного мозку, які відповідають за емоції, — каже 45-річна Наталія Липка, член Асоціації ­корекційних педагогів України.

— Це впливає на те, яким чином людина у майбутньому сприйматиме життя. Тому важливо, щоб дитина мала більше позитивного досвіду та інформації. Цими заходами росіяни підміняють поняття добра і зла та видають у формі гри. В подальшому житті ці діти будуть схильні до насильства та не матимуть співчуття.

Рекламуючи військові клуби, росіяни посилаються на досвід бойскаутів зі США та навіть української скаутської організації "Пласт".

— Ми зовсім інші за "Юнармію". Для нас головне — привити дітям моральні цінності, — каже 49-річна Ірина Маркевич, вихователька пластунів-новаків у Харкові. — Більшість нашої діяльності направлена на те, щоб навчити їх виживати в екстремальних умовах, працювати в команді та розуміти, коли ближньому треба допомога. Так, у нас є військова підготовка, але на рівні пейнтболу (командна гра із застосуванням пневматичної зброї. — ГПУ), який подобається підліткам. І туди йдуть ті, хто вирішив пов'язати своє життя із військовою справою.

У деяких школах до російської пропаганди військово-патріо­тичних клубів залучають військових, колишніх бійців українського "Беркуту" і так званої самооборони Криму.

— Мы называем нашего учителя по охране безопасности и жизнедеятельности просто — замполит, — розповідає школяр Костянтин, 17 років. Навчається в одній зі шкіл Керчі. — На уроках він тільки те і робить, що розповідає, як добре жити в Росії та як погано на материковій Україні. Моя дівчина наслухалася цієї гидоти та реально з'їхала з глузду. Розійшлися, бо це вже "потєряшка", а не людина. Мені її шкода.

Діяльність дитячих військово-патріотичних клубів не є злочином на території самої Росії. Однак, залучаючи до лав цих угруповань учнів з анексованого Криму, росіяни порушують Женевську конвенцію, яка забороняє пропаганду служби в армії держави-окупанта.

— У "Юнармії" є небезпека саме для українських дітей у Криму. Ця діяльність спрямована на зміну їх ідентичності на росіян, — каже Ірина Сєдова, член Кримської правозахисної групи. — Ми не рекомендуємо батькам віддавати туди своїх дітей.

Якщо пригадувати власне дитинство у Криму при "совку", то я такого мілітаристського жаху не пам'ятаю. Нас учили любити партію і Леніна. Так, ми проводили демонстрації 1 та 9 травня, факельні ходи на річницю звільнення Керчі від німецьких загарбників. Але такої позашкільної освіти в нас точно не було. В форму не рядили, строєм не ходили, автомати не розбирали.

Зараз ви читаєте новину «"Тримала в руках муляжі автоматів АК-47"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі