середа, 11 липня 2007 07:10

Третьокласниця перемогла у міжнародному конкурсі малюнків

Автор: фото: Світлана ШЕКЕРА
  Харків’янка Ярослава Нуднова у своїй кімнаті. На моніторі комп’ютера — малюнок, який переміг на конкурсі
Харків’янка Ярослава Нуднова у своїй кімнаті. На моніторі комп’ютера — малюнок, який переміг на конкурсі

Десятирічна харків"янка Ярослава Нуднова перемогла в міжнародному конкурсі дитячих малюнків. Діти мали показати своє ставлення до ґендерної рівності. Європейська комісія проводила конкурс у країнах, що розвиваються. Участь взяли школярі з 61 держави.

— Це у школі нам вчителька розповіла про конкурс, ще перед весняними канікулами, — згадує Ярослава. — Сказала, що потрібно намалювати про рівність між чоловіком і жінкою.

Що то таке ґендерна рівність, дітям пояснювали і в школі, і вдома.

— Мама розповідала, що, наприклад, раніше у гімназіях хлопчики й дівчатка вчилися окремо, а тепер разом, — каже Ярослава. — Також в армії служили тільки чоловіки, а тепер мають право й жінки.

Ярославу рідні звуть Ясею. Її мати — домогосподарка, батько — механік швейного устаткування. Двадцятирічна сестра Алевтина вчиться у Харківській інженерно-педагогічній академії. Яся закінчила третій клас загальноосвітньої школи N122.

Говорить, що в сім"ї мама має трохи більше прав, ніж батько.

— Бо останнє слово завжди залишається за мамою, — пояснює юна художниця.

На конкурсному малюнку вона зобразила земну кулю, де за партою сидять дівчина й хлопець. Ще одна пара — дівчина й парубок — ширяють у космосі й підтримують Землю з різних боків. Цим Ярослава хотіла показати, що світ тримається не на комусь одному — чоловікові чи жінці, а на них обох.

Малюнок був готовий практично за день.

— На конкурсі не вибирали, хто краще намалював, — розповідає мати Ярослави Сніжана Григорівна. — І космічних тем було вдосталь. Оцінювалося саме розуміння дитиною ґендерної рівності.

Робота Ясі потрапила до першої десятки в Україні. Їх відправили до Брюсселю. Малюнок Нуднової визнали одним з найкращих.

— І школа, де Яся навчається, і дочка, як переможниця, мають право на приз ціною в 500 євро кожен, — каже мама. — Гроші на руки не видають. Потрібно вибрати щось на ту суму. Ми хочемо комп"ютер. Бо наш уже старенький.

Зараз ви читаєте новину «Третьокласниця перемогла у міжнародному конкурсі малюнків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі