пʼятниця, 16 жовтня 2020 00:05

Трикімнатну квартиру продають за 40 тисяч гривень

Із травня окупанти не визнають довіреності на нерухомість, що видали українські чи російські нотаріуси. Діють лише документи, завірені місцевими фахівцями. Мають бути російською мовою.

— Продать или оформить квартиру на оккупированной территории сейчас очень тяжело, — розповідає 65-річний Олександр Сінченко з окупованого Харцизька Донецької області. — Треба багато всяких папірців з жеку, бюро технічної інвентаризації, від нотаріуса, оцінника. На отримання одного йде кілька днів, черги треба займати з п'яти ранку. Можна доручити все рієлтору, але він бере великий процент.

На окупованій Донеччині за останні пів року збільшилася кількість угод купівлі-продажу квартир. Частіше приїжджають росіяни, які не можуть знайти роботи на батьківщині. Вірять пропаганді, що регіон розвивається, є багато робочих місць і висока зарплата.

Окупаційна адміністрація створила власний реєстр нерухомості. Вимагають переоформити житло за законами так званої ДНР, отримати відповідні документи. Зареєстрованим на окупованих територіях це роблять безкоштовно. Якщо власник реєстрував житло з 11 травня 2014-го по 31 грудня 2016 року за українськими законами — за переоформлення має сплатити 5% вартості помешкання. Ті, хто прописані на неокупованій Україні або в так званій ЛНР — платять 10%.

— Треба робити новий технічний паспорт, — ­продовжує Сінченко. — Його видають у відділі технічної інвентаризації чи єдиному реєстраційному центрі. Коштує від 500 гривень. Вартість залежить від площі та поверху. Добре, що для угоди про купівлю-продаж приймають український паспорт.

33-річна Анастасія Боковій з окупованої Макіївки Донецької області переоформлювала на себе подаровану батьком квартиру.

— У період карантину не працювали місцеві органи влади, — говорить Боковій. — Годинами стояла в чергах для консультації. У конторі дали список папірців, що треба зібрати. Тільки за це здерли 200 гривень.

Окрім нового технічного паспорту, укладала в місцевого нотаріуса договори про дарування, передачу у власність.

— Усі процедури обійшлися в 5 тисяч гривень і пів року часу, — додає Анастасія Боковій. — Раніше це зайняло б максимум три місяці.

Переселенці, які виїхали з окупації, ­зараз не можуть продати помешкання. Для оформлення угоди потрібна особиста присутність, а кордони й пункти пропуску не працюють.

— Чтобы продать квартиру, люди едут к нам через Россию. Но это единичные случаи, — каже рієлтор 32-річна Наталія з Донецька. — Продати за українськими законами, а потім підтвердити угоду тут не можна. Наші нотаріуси забирають старі документи та видають нові.

Досі власники могли оформити доручення на родичів, які живуть в окупації.

— Деякі юристи роблять довіреність, наче власник особисто приїжджав і написав, — продовжує Наталія. — За це беруться одиниці, вимагають великий відсоток. Бо бойовики можуть перевірити по базі, коли людина перетинала лінію розмежування.

Нерухомість на окупованих територіях продають через сайти безкоштовних оголошень і соціальні мережі. Залишають техніку й меблі, бо вивезти їх дорого.

Найдешевша трикімнатна квартира в Донецьку коштує 39 591 грн. Розташована на першому поверсі двоповерхового дому, за 13 км від центру міста. Має три окремі кімнати без ремонту. У будівлі відсутні газ і вода.

Аби продати нерухомість на окупованій Луганщині, переселенці заїжджають через єдиний відкритий пункт пропуску "Станиця Луганська". Заздалегідь записуються до місцевого Бюро технічної інвентаризації та юристів.

— Черга розписана на кілька місяців. Хотів записатися по телефону, не вийшло. Прошу допомоги в тамтешніх родичів, — каже 43-річний Володимир Науменко з Луганська. Свою квартиру на окупованій території намагається продати, бо з родиною переїхали у звільнений від бойовиків Слов'янськ Донецької області. — Наприкінці 2013-го моя квартира коштувала понад мільйон гривень, зараз хочу взяти хоча б тисяч 200. Віддам разом із меблями і технікою.

Після оформлення в нотаріуса договору продажу житла власник має виписатися з помешкання.

— Якщо зробити це до укладання угоди, то доведеться заплатити податок — 10 відсотків вартості житла, — додає Володимир Науменко. — Це правило діє на всіх, хто не прописаний на території так званої ЛНР.

Зараз ви читаєте новину «Трикімнатну квартиру продають за 40 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі