четвер, 19 серпня 2010 19:17

Тхорі вибирають господаря за запахом

"Тхоренята кусючі, приручаємо їх майже з народження, — розповідає заводчик тварин з Умані на Черкащині Леся Більська, 34 роки. Вона розводить тхорів третій рік. — Доки сліпі й безпорадні, носимо їх на руках, аби звикали. Пізніше приручити важче. Що ручніші тхоренята, то дорожче коштують".

Самка важить у середньому 800 г, самець — до 1,5 кг. Одночасно народжуються до шести малюків. Годувати їх потрібно до двох місяців. Після двох тижнів малюки відкривають очі, можуть самі їсти м"ясо. Його дає їм матір із рота.

— Тхорі шустрі, влізуть у будь-яку щілину. У самиці голова вужча за шию, всюди її пропхає. Гнучкі. Не варто вдома залишати їх без нагляду, можуть наробити у квартирі проблем. Краще закривати в клітці. Із домашніми тваринами легко вживаються. Люблять усе нюхати. Кусають усе, що рухається. Можуть вхопити за пальця. Гуляють із тхорами, як з іншими домашніми тваринами. Ми своєму Тихонові вчепили кошачий ремішок. Заледве його знайшли, бо тхорі менші за котів.

На добу із харчів тхоренятам вистачає однієї курячої голови.

Ціна стартує від тисячі гривень і доходить до трьох

— Коли самка перестає їх годувати, відлучаємо і переводимо на молочні каші. Добре їдять дитячі суміші. Вітаміни туди додаємо. Купуємо спеціальний фарш для тварин у супермаркеті. Найбільша проблема влітку тримати в квартирі племінних тхорів, які дають потомство. Кажуть, самці виділяють специфічний запах. Насправді ці тварини не тхнуть. Принаймні вони приємніше пахнуть за вівчарок. Аби не розмножувалися, у 10 місяців тхорів каструють.

Леся розповідає, що доглядати за тхорами нескладно. Годувати їх потрібно двічі на день — кашею і м"ясом. Часто купати.

— Тварини люблять купатися не лише в спеку. Тихона ми купаємо по п"ять разів на день і ще йому мало, до води лізе. Для тхорів є окремо миючі засоби, але їх важко знайти у продажу і коштують дорого. Після купання шампунем використовую бальзам, вичісую  шерсть. У племінних самців запах зникає на кілька днів після купання, але потім знову з"являється. Також починають пахнути, коли бачать самицю.

Ціна тварини залежить від окрасу і пори року. Улітку тхорі дешевші.

— Світліші дорожчі. Є тхорі пастельних відтінків, є як панда. А бувають зовсім білі з червоними очима. Ціна стартує від тисячі гривень і доходить до трьох. Колір пастель коштує 2–2,5, "панда" — 2,5–3 тисячі. Коли купуєте, не беріть того тхора, якого вам дають у руки продавці. Візьміть маля, яке саме потягнеться до вас на руки. Воно вибирає господаря по запаху. Якщо сприйме, кусати не буде.

Зараз ви читаєте новину «Тхорі вибирають господаря за запахом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі