пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:00

Тетяна Василинюк народила трійню

Автор: фото: Інна ЛАГУТА
  Тетяна Василинюк (ліворуч) у пологовому будинку міста Хмельницький. У боксах інтенсивної терапії новонароджених троє її дітей. 8 жовтня 2007 року
Тетяна Василинюк (ліворуч) у пологовому будинку міста Хмельницький. У боксах інтенсивної терапії новонароджених троє її дітей. 8 жовтня 2007 року

Уранці 6 жовтня у Хмельницькому перинатальному центрі народилася трійня: дівчинка та два хлопчики. 29-річній Тетяні Василинюк зробили кесарів розтин. Нині малюки перебувають у відділенні інтенсивної терапії для новонароджених.

У кутку просторої індивідуальної палати біля вікна стоїть ліжко, на ньому сидить Тетяна. Під час розмови вона час од часу поправляє комір синього махрового халата. Жінка ще не зовсім оговталася після операції.

— Ми з чоловіком одружилися 1995 року, — розповідає Тетяна Василинюк. — Я саме закінчила перший курс Кам"янець-Подільського університету, фізико-математичний факультет. Василь на три роки старший за мене. Пізніше й він поступив до університету — на фізкультурний факультет. Потім — в аспірантуру. Тоді нам дали кімнату у студентському гуртожитку. Нині чоловік викладає в університеті, а я працюю вчителькою у школі N5.

Тетяна та Василь родом із села Боришківці Борщівського району, що на Тернопільщині. У Тетяни є старший брат Олег. Василь — наймолодший із п"яти дітей.

— Почали зустрічатися, коли мені виповнилося п"ятнадцять, — згадує жінка. — А чого — навіть і не знаю. Мабуть, Василь побачив у мені рідну душу. Через три роки одружилися. Про дітей спочатку не думали. А коли вирішили, що вже час, нічого не вийшло. Перевірилися. У мене й у нього ніби все гаразд, а результату немає. Ми об"їздили майже всю Україну. І ніде нам не могли сказати, у чім справа. А років зо два тому почули, що є державна програма  штучного запліднення. Зібрали всі необхідні документи. Із Міністерства охорони здоров"я повідомили, що ми підпадаємо під цю програму. Із січня почалося інтенсивне лікування.

На вісім кімнат — одна спільна кухня, загальний туалет

Дев"ять яйцеклітин Тетяни у пробірці запліднили спермою її чоловіка. Через три дні дозріло п"ять. Тоді відібрали чотири найздоровіші й підсадили жінці.

— Таку кількість клітин пересаджують тому, що досить високий ризик втрати плоду, — розповідає Олена Британчук із Хмельницького перинатального центру. — Коли з"ясувалося, що розвивається троє немовлят, попередили Тетяну, що вагітність може перерватися. Запропонували один плід видалити. Та вона не погодилася.

Операція тривала близько 30 хв. Об 11.30 народилася Вікторія — 40 см зросту й 1 кг 750 г ваги. За дві хвилини по тому з"явився Максим: 38 см і 1 кг 440 г ваги. А ще за хвилину народився Богдан: 42 см, 1 кг 660 г. Імена дітям батьки придумали до їхнього народження.

Нині немовлята перебувають у відділенні інтенсивної терапії для новонароджених. Вони здорові, однак мала вага робить їх беззахисними.

— У мене після операції мало молока, — бідкається Тетяна. — А тут їх годують, обігрівають. Дивіться, заворушилися мої янголятка. Відчувають, що мама прийшла.

Головний лікар Хмельницького перинатального центру Андрій Ропотан каже, що Тетяна Василинюк поступила 27 серпня. Протягом 12 год. проводили інтенсивну підготовку. Пологи пройшли без ускладнень. Від початку року в центрі народилася вже друга трійня.

Головна проблема у Василинюків нині — житлова. Вони мешкають у гуртожитку, де на вісім кімнат — одна спільна кухня, загальний туалет. На кухні — газова плита, два умивальники, стіл, кілька тумбочок. У туалеті два унітази. На весь гуртожиток у підвалі працює два душі. Улітку гарячої води не було, зараз — є, але з перебоями. Ніяк не вдається вивести тарганів.

— Кімната — сімнадцять квадратних метрів, — розповідає Василь. — Кухня, туалет — загальні. У кімнаті — шафа, стіл, телевізор, холодильник і два дивани. Щоб поставити хоча б два дитячих ліжечка, доведеться винести диван. Я вже говорив і зі своїм начальством, і з керівниками Тетяни щодо житла. Зрозумів, що все залежить від місцевої влади. Як захоче, то дасть. А не захоче...

Більше двійні народжувати не радять

— Процедура "штучного запліднення" коштує від двох тисяч доларів. В Україні діє 18 клінік, що її пропонують, — розповідає медичний директор львівської клініки "Інтерсоно" Ігор Пелига. — Ідеальним результатом лікування є народження однієї дитини або двійні. Більше небажано, бо діти народжуються слабшими і їм потрібен додатковий посилений догляд.
Уперше "дитина з пробірки" народилася в Україні 1991 року. Нині харків"янці Катерині Коливі 16 років. Таких дітей в Україні понад 5 тис. У світі — 2 млн.

Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Василинюк народила трійню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі