вівторок, 22 липня 2008 07:10

Табір для нелегальних мігрантів відкрили на Чернігівщині

Автор: фото: УНІАН
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на відкритті пункту тимчасового утримання нелегальних мігрантів. На харчування кожного нелегала виділено 10 гривень на добу
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на відкритті пункту тимчасового утримання нелегальних мігрантів. На харчування кожного нелегала виділено 10 гривень на добу

У колишньому військовому містечку біля села Розсудів Ріпкинського району на Чернігівщині в п"ятницю відкрили пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Це перша в Україні така установа європейського зразка. Допомогу для її створення надала Єврокомісія з питань міграції.

У п"ятиповерховому гуртожитку є відділення для чоловіків, жінок та для сімей із дітьми. У кімнатах на шість-вісім осіб — двоповерхові дерев"яні ліжка. Столи й табуретки прикручені до підлоги. Металеві двері не замикаються. Ґрат на вікнах немає.

— Я тут другу добу, — розповідає англійською індієць Табіндер Поль Сінґх, 24 роки. — Люди переправили нас із Росії. Привезли в село за 40 кілометрів від Києва. Поселили в якійсь хаті. 11 днів жили там. Місцеві давали картоплю й цибулю. За нами ніхто не приходив. Потім прийшли міліціонери, арештували. Я проситиму політичного притулку в Україні. Мене на батьківщині переслідують за політичні переконання. Тут у вас все спокійно й дешево.

21-річний Раджи з острівної держави Маврикій у Індійському океані вчиться на лікаря-терапевта в Сумах.

— Закінчив четвертий курс, — говорить російською. — У мене минув термін реєстрації, і декан порадив піти в міліцію. Там повинні допомогти. Учора в обід пішов, але мене арештували та привезли в табір для нелегалів.

Затримані мігранти перебуватимуть у таборі до 6 місяців, доки вирішуватиметься їхня подальша доля. Протягом цього часу вони можуть читати, спати та їсти. На харчування кожного виділено 10 грн на добу. Заборонено примушувати нелегалів працювати. За бажанням, вони можуть прибирати територію.

У першому гуртожитку табору можна розмістити 208 осіб. У другому, який добудовують, — 300. Також мають здати в експлуатацію пральню та школу для дітей мігрантів. Обслуговуватиме табір 171 працівник. У п"ятницю охоронці пункту, міліціонери, кухарі й медики вишикувалися перед адміністративним корпусом. Приїжджає міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 44 роки.

— Ми вам привезли подарунок — чорношкірих співаків, гурт "Чорнобривці". Це щоб ви не боялися таких людей, — звертається до сільського голови Людмили Брагиди, 49 років, і сміється. Потім серйозно говорить у мікрофон:

— Персоналу й місцевим жителям треба пам"ятати, що нелегали — у першу чергу люди. Не від добра вони пройшли таку дорогу. З іншого боку, вони порушують закон. Тому мають бути поміщені в табори, де дотримуються всіх прав і свобод людини.

В Україні щороку затримують 20 тис. нелегальних мігрантів. Юрій Луценко каже, проблема в тому, що Росія підписала договір про їх повернення. Та не затвердила його в парламенті. Це може призвести до накопичення в Україні людей, які йдуть через Росію в Європу.

Зараз ви читаєте новину «Табір для нелегальних мігрантів відкрили на Чернігівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі