середа, 09 листопада 2011 00:30

Щури в капканах відгризають собі лапи

— Мишей краще ловлять кішки, — каже Тамара Сірооченко, 55 років, із райцентру Глобине на Полтавщині. Удома тримає шестеро котів.

— Кішка приносить малим мишу, коли в них тільки очі відкриваються. Щоб звикали до запаху. Більшеньким дає живу, тренує її ловити. Миші для кота — не основна їжа. Як добрий інстинкт, хоч ковбасою щодня балуй, усе одно полюватиме.

— Якщо декілька поколінь котів виросли у квартирах, їхні нащадки ловити мишей не будуть, — говорить Тетяна Дьячук, президент столичного племінного фелінологічного центру "Пан Коцький". — Схильні до полювання породи: сибірська, європейська короткошерста, російська блакитна і перська. Кращі мисливці — звичайні дворові. Окраска кота на його ловучість не впливає. Навчити полювати може тільки мати-кішка. Спеціальних вправ немає.

На гризунів також полюють вужі, сови, їжаки.

— Колись дід показував, як вибрати крисолова. У коморі ставив капкани, ловив із десяток крис. Вибирав п'ять-шість найбільших, кидав їх у металеву бочку, — розповідає полтавець Андрій Лучко, 35 років. — Щільно закривав, не давав їсти. Через тиждень чи трохи більше в бочці лишався один щур. Гризуни з'їдали один одного. Лишався сильніший. Його дід випускав назад у комору. То вже був справжній канібал — крім крисятини нічого не їв. За пару тижнів — пацюків мов вітром здувало. Щури в капканах відгризають собі лапи і тікають. Миші на таке нездатні.

Зараз ви читаєте новину «Щури в капканах відгризають собі лапи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі