субота, 19 квітня 2008 07:13

Студентів безкоштовно перевірять на ВІЛ

Студентів безкоштовно перевірять на ВІЛ

Із 15 квітня у 50 університетах Києва, Дніпропетровська та Одеси студенти можуть безкоштовно перевіритися на наявність ВІЛ. Акція триватиме до 23 травня.

— Це унікальний проект, якого в Україні ще не було, — каже виконавчий директор Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепіков. — Безкоштовне тестування на умовах анонімності зможуть пройти приблизно 15 тисяч студентів. Ще 100 тисяч отримають інформацію та консультації щодо профілактики ВІЛ та СНІДу.

— Ми направили кваліфікованих медиків, — розповідає представник альянсу Ірина Нерубаєва. — У кожному навчальному закладі їм виділили приміщення, де проходять експрес-тести. Вони нагадують тести на вагітність. Невеликим і компактним прибором беруть кров. Уже за 15 хвилин він покаже результат. Але він не є остаточний, хоча точний на 99,9%.

Якщо тест показує позитивний результат — медики радять звернутися до лікарні, де є кабінет довіри. Там зроблять поглиблений аналіз крові. За два дні в трьох столичних вищих навчальних закладах тестування пройшли 350 студентів. Черга стоїть протягом дня. Людину діагностують 20–25 хв.

Фінансує кампанію з тестування фонд "Леві Строс". Міжнародний альянс планує долучити до акції більше міст. Для цього потрібна фінансова підтримка вітчизняних бізнесменів.

Нині показники поширення ВІЛ/СНІДу в Україні найвищі в Європі. Найшвидше поширюються ВІЛ-інфекції в Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях, у Севастополі та Криму.

Зараз ви читаєте новину «Студентів безкоштовно перевірять на ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі