четвер, 22 квітня 2021 06:50

Страх завдає більше шкоди, ніж сама проблема

Для українців ця аварія стала величезною психологічною травмою.

Радянська влада приховувала інформацію — не пояснювала ні причин катастрофи, ні зону поширення радіації, ні наслідки її впливу. Люди жили вигадками, чутками. Одні міфи шкодили фізичному здоров'ю — як про те, що алкоголь очищає організм від опромінення. Інші — психічному, як міф про те, що радіація "заразна" й передається від людей, які прибули з Чорнобильської зони.

Жорстка політика добровільно-примусового відселення, навішування ярлика "чорнобилець" травмували психіку та змінили світогляд поколінь українців. Державні пільги не змогли компенсувати моральної шкоди. Люди, які переїхали з Чорнобильської зони, продовжували почуватися в зоні відчуження стосовно решти суспільства. Їхні діти не розв'язували проблеми самостійно, а намагалися перекладати відповідальність на державу.

Люди змушені були покинути домівки, роботу, друзів. У багатьох погіршився матеріальний стан. Часто доводилося змінювати професію. Життя на новому місці довелося будувати з нуля, і це призвело до стресу. Багато хто повернувся додому, на заражені території, й живе там досі.

Перша реакція на Covid-19 в Україні також почалася з дискримінації людей, які повернулися з Китаю або мали контакти з хворими.

Поки літак з Уханя сідав в аеропорту Харкова, жителі Нових Санжар на Полтавщині заблокували дорогу до санаторію, розпалили вогнище та жбурляли в автобуси каміння. А в Чернівцях мешканці будинку, де жила дружина першого інфікованого, вийшли на протест і погрожували перекрити дорогу, якщо її не ізолюють. Під тиском громадськості жінку забрали на обсервацію до лікарні.

Надзвичайні ситуації і катастрофи трапляються за життя кожного покоління. Роль влади та громадянського суспільства — допомогти одне одному пережити їх. Зокрема — побудувати чесну комунікацію. Брак інформації породжує страх, що може завдати значно більше шкоди, ніж сама проблема.

Уляна СУПРУН, виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України 2016–2019 років

Зараз ви читаєте новину «Страх завдає більше шкоди, ніж сама проблема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі