пʼятниця, 21 жовтня 2016 05:55

Столичні рейдери намагаються захопити тальнівське підприємство
2

Суддя господарського суду Черкас Сергій Боровик розглядатиме справу з ліквідації Тальнівського комбінату хлібопродуктів 24 жовтня
Фото: фото надане УНН-центр
Колишні працівники Тальнівського комбінату хлібопродуктів звернулися до Господарського суду Черкас. Просять розглянути справу ліквідації їхнього підприємства у межах закону

— Вимагаємо одного, аби нас не чіпали й дали можливість нормально працювати. Ми отримали змогу розвиватися, мати хорошу роботу, комфортні умови праці. А було так, що випрошували зарплату по 50 гривень. І тоді не знала, куди їх витратити — чи на одяг дитині, чи на продукти харчування, — каже Галина Саф'ян із Тального Черкаської області. Працювала 40 років на підприємстві "Тальнівський комбінат хлібопродуктів".

18 жовтня в Черкасах проходить чергове засідання суду у справі застосування до "Державної акціонерної компанії "Хліб України" "Тальнівський комбінат хлібопродуктів" ліквідаційної процедури. На засідання прийшли колишні працівники.

— Столичних рейдерів зацікавив "Тальнівський комбінат хлібопродуктів", що був дочірнім підприємством ДАК "Хліб України". Керівництво ДАК "Хліб України" міста Києва в особі Мирона Скородинського довело тальнівське підприємство до мільйонних боргів і зробили його банкрутом, — говорить колишня працівниця підприємства Вікторія Кучер. — Пізніше чеські інвестори викупили зруйнований і збанкрутілий комбінат. Утворили на його базі "КХП Талне з іноземними інвестиціями". Вклали кошти, відновили його роботу, вивели на міжнародний ринок. Зараз комбінат є лідером в експорті пшеничного борошна й одним із найбільших платників податків у Черкаській області. Тепер попередні власники вирішили повернути собі успішне підприємство. З квітня 2015 року подають позови до суду щодо незаконно привласнення майна ДП ДАК "Хліб України" Тальнівське КХП.

Тальнівці звернулися до судді Господарського суду Черкаської області. Аби суд не зважав на тиск зі сторони "зацікавлених" осіб, а вирішував справу з банкрутством ДП ДАК "Хліб України" "Тальнівського комбінату хлібопродуктів" у межах чинного законодавства. У зверненні йдеться:

"Керівництво ДАК "Хліб України" міста Києва в особі Мирона Скородинського довело підприємство ДП ДАК "Хліб України" "Тальнівський комбінат хлібопродуктів" до мільйонних боргів, оскільки воно є його єдиним засновником. Тодішні власники вирізали на металолом комбікормовий завод, що належав підприємству на праві власності. Довели завод до повного банкрутства шляхом укладання договорів про надання маркетингових послуг, закупки матеріалів через свої фірми. Заборгованість по заробітній платі постійно росла, виплачували лише частинами, керівництво постійно змінювалося. А тепер представники ДАК "Хліб України" міста Києва через суди намагаються повернути майно ДП ДАК "Хліб Україна" "Тальнівського комбінату хлібопродуктів", яке інвестори відновили та привели до ладу (мова йде про його п'ять напільних складів і комбікормовий завод, котрий вирізали на метало­лом)".

Екс-працівники вважають, новопризначений директор ДП ДАК "Хліб Україна" Тальнівського КХП Євген Лахненко приписує підприємству заслуги іншої фірми — ТОВ "КХП Талне з іноземними інвестиціями". Власниками якого є іноземні інвестори АТ "АГРО ІНВЕСТ КОМПАНІ" (Чеська республіка. — ГПУ). Вона вкладає кошти в модернізацію обладнання та будівель, вивела компанію на міжнародні ринки.

"Євген Лахненко під патронатом народного депутата України Максима Полякова намагаються заблокувати роботу цього підприємства й задовольнити власні інтереси. Розповсюджують інформацію, що іноземні інвестори заволоділи майном незаконно. Вищезазначені особи просто прикриваються державницькою позицією, а самі переслідують "шкурні" інтереси. Мають на меті заблокувати роботу нашого підприємства з метою отримання неправомірної вигоди. Використовуючи статус народного депутата, зловживаючи привілеями заради виправдання брудних вчинків, розповсюдження неправдивої інформації, маніпулюючи суспільною думкою. Нардеп Максим Поляков вводить в оману органи прокуратури, суду, поліції. Зокрема, він постійно пише депутатські звернення, запити щодо незаконного заволодіння іноземними інвесторами майном ДП ДАК "Хліб України" Тальнівського КХП. Окрім цього, особисто приїжджає в правоохоронні органи, з'являється на судові засідання й тисне на відповідальних осіб, які ведуть справу (приміром, Максим Поляков відправив близько 50 таких звернень до різних інстанцій), — йдеться в документі.

"Жителям Тального пощастило працювати на підприємстві інвестора, оскільки в місті важко знайти успішну роботу та й загалом робоче місце. За часів минулої влади, були зрозумілі зазіхання всіляких рейдерів на майно ТОВ "КХП Талне з іноземними інвестиціями". Адже тоді це стало звичним явищем, способом життя для відомого прошарку бізнесменів тогочасної еліти. Нині у працівників виникло велике здивування, коли після Майдану, Революції гідності досі є місце схожим речам.

Лише й чуємо по телевізору, що влада стала більш чесна, відкрита та прозора. Може й так. Але ми чомусь як виходили, так і виходимо відбивати атаки рейдерів на наше підприємство. Такий стан речей може остаточно знищити надію на справедливе життя. А людина без надії не може працювати, виховувати дітей, боронити Батьківщину. Тому колектив хоче наголосити на тому, що новопризначений директор ДП ДАК "Хліб Україна" Тальнівського КХП Євген Лахненко та його прибічники розповсюджують недостовірну інформацію про наше підприємство та колектив у ЗМІ. Зокрема, він зазначає у пресі, що ДП ДАК "Хліб Україна" Тальнівського КХП — найбільша в Україні компанія, що займалася переробкою борошна. То хочемо сказати, що підприємство з 1999 року борошна не виробляє. А займається лише складським зберіганням зерна", — пишуть у зверненні.

— Чеські інвестори вклали десятки мільйонів гривень. Підняли й відновили збанкрутілий і розкрадений комбінат хлібопродуктів. Нині працівники отримують гідну заробітну плату, — розповідає Галина Саф'ян.

— Навіщо нам ДАК "Хліб України" міста Києва, який перебуває в банкрутстві та не є платоспроможним? Звідти постійно призначають нових керівників, а на балансі не мають навіть олівця, — ­продовжує Галина. — Нас влаштовує те, що отримуємо сьогодні стабільну зарплату, соціальні гарантії й головне — впевнені в завтрашньому дні. Чеські інвестори своїми діями реалізують гасла високопосадовців держави. Зокрема, забезпечують населення робочими місцями, поповнюють бюджети різних рівнів, реалізують валютні надходження в країну. І найважливіше те, про що неодноразово наголошував прем'єр-міністр Володимир Гройсман — відправляють за кордон не сировину, а продукцію. Завдяки цьому Україну знають як державу, яка виготовляє якісний продукт. Якщо ТОВ "КХП Талне з іноземними інвестиціями" закриють або знову доведуть до банкрутства, половина населення Тального втратить роботу. Чому ДАК "Хліб України" міста Києва в особі Мирона Скородинського не розвиває інші організації, що входять до їх повноважень. Відповідь проста — навіщо займатися збанкрутілими підприємствами ДАК "Хліб України", якщо є успішний і відновлений комбінат.

Розгляд справи з ліквідації ДП ДАК "Хліб України" Тальнівського КХП перенесли на понеділок, 24 жовтня, о 14:00. Звернення тальнівчан розглядатиме суддя Сергій Боровик.

— Ми вважаємо, на суддю Боровика Господарського суду Черкаської області здійснюють тиск і не дають ухвалити єдине правильне рішення, — говорить Володимир Поліщук.

Директор працює на 12 підприємствах-банкрутах

Державна акціонерна компанія "Хліб України" міста Києва з 2010 року є банкрутом. Має борг 1,3 млрд грн. Новопризначений директор ДП ДАК "Хліб Україна" Тальнівського КХП Євген Лахненко працює на 12 підприємствах, котрі перебувають у процесі банкрутства. Зокрема, на сайті Української бізнесово-пошукової системи зазначено, Лахненко є керівником ПАТ "Одеська ТЕЦ", ПАТ "Білицький pавод "ТЕПЛОЗВУКОІЗОЛЯЦІЯ", ТОВ "Карія Тур Юкрейн", ТОВ "Пан Маркет", ТОВ "Юнайтед Білдерз", ДП "Державна судноплавна компанія "Чорноморське морське пароплавство", ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат", ЗАТ "Акціонерне товариство закритого типу "Коростенський фарфор", ВАТ "Черкаський завод телеграфної апаратури", ГО "Системні рішення", ГО "Всеукраїнська громадська організація "Асоціація антикризового менеджменту".

— Тож постає запитання, навіщо їм це підприємство? Зробити черговим банкротом? — говорить колишній працівник Тальнівського КХП Геннадій Кравченко.

Зараз ви читаєте новину «Столичні рейдери намагаються захопити тальнівське підприємство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі