Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 07:01

Ставок вийшов із берегів і затопив півміста

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Рятувальники ГУ МВС у Миколаївській області евакуювали людей зі 120 затоплених  будинків у містечку Нова Одеса. Після восьмигодинної зливи 13 серпня тут вийшов із берегів ставок і прорвало дамбу
Рятувальники ГУ МВС у Миколаївській області евакуювали людей зі 120 затоплених будинків у містечку Нова Одеса. Після восьмигодинної зливи 13 серпня тут вийшов із берегів ставок і прорвало дамбу

— Я саме збиралася загнати птицю в хлів. Виходжу надвір — а кури плавають у воді, — розповідає 58-річна Ганна Мазур із містечка Нова Одеса на Миколаївщині.

У понеділок 13 серпня Мазур із чоловіком мусили залишити будинок і перебратися до знайомих. Оселю затопило водою із ставка біля села Дільниче, які після восьмигодинної зливи вийшли із берегів.

За кілька годин у районі випала двомісячна норма опадів. Рівень води у ставках піднявся на 5 м. На дамбі спрацював спусковий канал через надмірну кількість води.

За лічені хвилини 120 будинків затопило на 1,5–2 м. Свійську птицю знесло в річку Південний Буг. Люди рятувалися на дахах будинків та деревах. Деякі на допомогу чекали по 4 год.

— Ми тут тільки продукцію до погреба знесли пару днів тому, — бідкається 68-річний Петро Васильович, будинок якого затопило менше. — Але це ще нічого. Донька моя на іншому кінці міста з дітьми та чоловіком взагалі на даху власного будинку сиділи. Потім їх зняли. Розповіла потім нам, що вони подумали про кінець світу.

Із дахів помешкань МНСники зняли 27 осіб. На сушу їх доправляли рятувальними човнами.

— Затопило повністю нижню частину міста Нова Одеса. Це чотири вулиці: Мельнична, Жовтнева, Гвардійська та Зарічна, — кажуть у районному МНС. — Іншу частину частково підтопило.

Без домівок залишилися 387 осіб. Підтоплені будинки від мародерів охороняють міліцейські загони. Потерпілим запропонували медичну допомогу, гаряче харчування та ночівлю у шкільному спортзалі. Дехто, як Ганна Мазур, пішли жити до родичів та знайомих.

На місці затоплення працюють спеціальні загони, які відкачують воду. Її потік потроху спадає.

Причини підтоплення районного центру ще уточнюються. Місцева влада обіцяє, що люди обов"язково отримають компенсацію за втрачене господарство та пошкоджені будинки.

Негода дісталася й обласного центру регіону, в якому розташована Нова Одеса. У Миколаєві через грозу не працювали телефони, номери яких починаються на "47", "49" та "0". Через це місцеві жителі не змогли викликати рятувальників та міліцію.

На Вінниччині злива відрізала села від світу

Триденна злива розмила дороги у 8 селах Ямпільського району Вінницької області. Збитків завдано на мільйон гривень.
— Ці села розташовані на проблемному ландшафті — кругом схили й пагорби. Стікаючи, вода розмила гравійні і навіть асфальтовані дороги, — каже начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Ямпільської райдержадміністрації Євген Панов, 46 років.
На дороги нападало каміння з горбів. Техніки на всі села не вистачає, тому роботи можуть затягнутися. Водночас деякі із розмитих доріг — єдині, що з"єднують села зі світом.
Найбільше постраждали села Михайлівка та Велика Кісниця — в низині між 200-метровими заввишки пагорбами.
— Півтора місяця і краплина землю не поливала, спека — 40 градусів. Поля потріскалися так, що можна було вертикально долоню просунути, — каже сільський голова Великої Кісниці Микола Ганзюк, 45 років. — Урожаю — практично нуль! А ця злива позаливала городи, погреби і навіть будинки.
У селі Цекинівка, де дороги з гравію, розмило кілька вулиць. Подекуди селяни не можуть вийти із хати — дорога перетворилася на непролазне болото.

Аріна КАНТОНІСТОВА

Зараз ви читаєте новину «Ставок вийшов із берегів і затопив півміста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути