вівторок, 24 квітня 2007 07:01

Старшокласниця згоріла в автокатастрофі

Автор: фото: ВДАІ Волинської області
  Після зіткнення на трасі біля села Старий Чорторийськ Маневицького району Волині автобус з випускниками та легковик злетіли з дороги і загорілися. Обидва водії та одна учениця загинули, ще 10 підлітків отримали травми
Після зіткнення на трасі біля села Старий Чорторийськ Маневицького району Волині автобус з випускниками та легковик злетіли з дороги і загорілися. Обидва водії та одна учениця загинули, ще 10 підлітків отримали травми

На перехресті біля села Старий Чорторийськ Маневицького району на Волині шкільний автобус зі старшокласниками зіткнувся з легковиком "Ауді-А6". Від удару обидві машини загорілися. У вогні загинули водій іномарки 28-річний Юрій Годунко та одинадцятикласниця Цмінівської сільської школи Тетяна Якубишина, 16 років.

Аварія трапилася 21 квітня о 16.15 на автомагістралі "Київ–Ягодинська митниця". Шкільний автобус повертався із райцентру Маневичі, де 20 учнів із сіл Цміни, Хряськ і Старий Чорторийськ складали тестування з української мови. Водій автобуса 55-річний Петро Пилипчук спочатку завернув у Старий Чорторийськ. Там зійшло 9 учнів. Потому повіз 11 школярів додому в Цміни і Хряськ. Виїхав із ґрунтівки на перехрестя з Ягодинською трасою. Там у лівий бік автобуса врізалася "ауді". Машини зчепилися і покотилися у рів. Перелякані діти почали вилазити із вікон перекинутого автобуса. Із "ауді" полилося пальне. За дві хвилини обидві машини спалахнули. Тетяна Якубишина сиділа біля бічного вікна, куди поцілила іномарка. Дівчина загинула миттєво, а тіло затисло між сплющеними сидіннями.

На місце аварії виїхали три пожежні автомобілі та машина швидкої допомоги. Водія автобуса та двох школярок із рваними ранами ніг і струсом мозку доправили до райлікарні.

— За попередніми висновками, винен водій автобуса, — каже Віктор Главічка, 33 роки, з обласного ДАІ. — Він не пропустив бічний транспорт на головній дорозі. Каже, нібито відмовили гальма.

Чиновники з"ясовують, чому шкільний автобус не супроводжувало міліцейське авто.

— За три дні до тестів ми надіслали листи в ДАІ, дзвонили до міліції. Вони пообіцяли супровід, але його так і не було, — пояснює заступник завідувача Маневицького відділу освіти Володимир Козачук, 45 років.

Тетяна Якубишина ходила до Цмінівської школи із сусіднього села Хряськ. Її мати працює поштаркою, батько їздить на сезонні заробітки. Сім"я виховує ще 14-річну Галину і 7-річного Миколу.

— Дуже порядна і працьовита родина. Тільки-но збудували нову хату, збиралися відправити Тетянку вчитися в інститут до Луцька. І таке горе, — каже сусід Якубишиних 39-річний Петро Павлюк.

Загиблого водія "ауді" Юрія Годунка оплакують на Рівненщині. У Сарненському районі в нього залишилася дружина і двомісячний син. Чоловік служив прапорщиком-прикордонником на митному пункті пропуску "Ягодин" на українсько-польському кордоні.

Проти водія шкільного автобуса Петра Пилипчука порушили кримінальну справу. Якщо суд доведе його провину, йому загрожує до трьох років позбавлення волі.

Тести писали 120 тисяч випускників

У суботу незалежне тестування з української мови для старшокласників відбувалося у 4 селах, 9 селищах міського типу та 59 містах України. Воно було добровільним. Уперше такий експеримент проводився торік.
Учні не мали права розв"язувати завдання у рідній школі. Усі роботи не підписувалися прізвищем та ім"ям — на спеціальних зошитах ставилися коди. На 50 завдань давалося 2 год. 15 хв. Перевірятимуть тести 400 фахівців майже три тижні. Вони не знатимуть, чиї роботи читають.
Оцінки тесту, за бажанням старшокласника, можуть зараховуватися як випускний екзамен у школі. Крім того, випускникам видадуть сертифікати, які можна подавати до вищого навчального закладу. Ті зобов"язані враховувати їх як результати вступних іспитів.
У київській середній школі N17 зібралося близько 250 бажаючих написати тести. Усі прийшли з паспортами. В аудиторіях по 15 учнів. Під час тестування їм заборонено виходити з класів. Не можна також користуватися посібниками, маркерами, будь-якими електронними засобами.
А от у селі Дерно Ківерцівського району Волині бажаючих писати завдання не виявилося. Директор Ніна Загайна каже, що готуватимуться вже до наступного року. Тоді процедура стане обов"язковою.
Торік тестування пройшли 43 тис. випускників середніх шкіл, цього року — близько 120 тис.
28 квітня проводитимуть тести з математики та історії. Із двох предметів старшокласники вибиратимуть якийсь один.

Зараз ви читаєте новину «Старшокласниця згоріла в автокатастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі