вівторок, 16 квітня 2013 00:45

Станіслав Гуренко помер від раку

Автор: фото з сайта www.amc.gov.ua
  Станіслав Гуренко любив гуляти із дружиною Людмилою Володимирівною старими вулицями Києва
Станіслав Гуренко любив гуляти із дружиною Людмилою Володимирівною старими вулицями Києва

14 квітня від раку помер останній секретар ЦК Компартії радянської України Станіслав Гуренко. Йому було 76 років. Поховають Станіслава Івановича на Байковому цвинтарі.

— Ми з ним дружили, як тільки можуть дружити комуністи. Щодня зідзвонювалися, — розповідає екс-нардеп Георгій Крючков, 83 роки. — Він уже відчував, що скоро кінець. Але тримався мужньо. До останнього мав гарну пам'ять, цитував давніх філософів. Цікавився соціологією, історією. Після заборони Компартії 1991-го саме Гуренко через 10 років добився, щоб суд визнав це неконституційним кроком.

Екс-нардеп і дисидент, автор Акту проголошення Незалежності України Левко Лук'яненко, 84 роки, працював разом із Гуренком у Верховній Раді.

— 24 серпня 1991 депутати зібралися у Верховній Раді, щоб розглянути питання про незалежність України, — згадує він. — Комуністи виглядали приголомшеними. Гуренко попросив перерву, щоб обговорити все, що відбувалося. Комуністи вийшли в інший зал, і між ними виникла суперечка. Лунали голоси про те, чим же завинила Україна перед Москвою, що треба відділятися? "Аби не стало гірше", "згадайте Угорщину 1956-го, коли мадяри ганялися за комуністами з кинджалами, може, і в нас таке станеться і буде полювання на комуністів?". Станіслав Іванович запропонував однопартійцям проголосувати за незалежність, бо хотів бачити Україну вільною. Комуністи повернулися в сесійний зал, і вся фракція, крім одного депутата, проголосувала "за".

Станіслав Гуренко народився в Іловайську Донецької області. Працював директором Донецького машинобудівного заводу ім. ЛКСМУ. 22 червня 1990 року його обрали першим секретарем ЦК КПУ, на посаді пробув рік і два місяці. У Верховній Раді очолював комітет із питань економічної політики. Після виходу на пенсію 2008-го допомагав фракції, консультував, редагував проекти законів. Був у курсі всіх новинок літератури, багато читав. Любив гуляти разом із дружиною Людмилою Володимирівною старими вулицями Києва.

У покійного залишилися вдова, син Іван, донька Ксенія, онуки.

Зараз ви читаєте новину «Станіслав Гуренко помер від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі