четвер, 10 грудня 2009 18:43

"Спотикач" мав 30 градусів

Українці п"ють самогон від часів козаччини. Він витіснив слабші напої, що були популярними за Київської Русі — меди і вино.

— Алкогольні напої вживали для лікування і профілактики, — вважає Валерій Сніжко, 63 роки, з Науково-дослідного інституту українознавства. — З пирію готували горілку, що розбивала каміння в нирках. З коріння калгану — дезінфікуючу настоянку. З аїром був засіб для підшлункової.

Знамениті "спотикач" і "запіканка" були слабшими за сучасну горілку — 30-градусні. Запорожці пили переважно меди — напої до 28°. А міцною настоянкою дезінфікували рани і вгамовували біль.

— Предки пили менше за нас, — переконаний Валерій Сніжко. — У традиціях українського застілля не кількість, а якість напоїв. Гостей пригощали наливками, настоянками, "запіканками".

За давніх часів пияцтво було рідкісним.

— Нині горілку очищують так, що після неї не буває похмілля, — продовжує Валерій Сніжко. — Певною мірою це заохочує вживати алкоголь. За часів моєї молодості на трьох купували пляшку горілки. Зараз компанія з трьох жінок може випити чотири пляшки коньяку, і це не вважають занадто великою дозою.

Зараз ви читаєте новину «"Спотикач" мав 30 градусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі