пʼятниця, 18 січня 2008 07:13

Щороку від алкоголю помирає 40 тисяч українців

— Більшість через нещасні випадки. Куріння в ліжку в нетверезому стані — людина згоріла. Вийшов чи виїхав на трасу — ДТП, — розповідає голова Національної ради з питань охорони здоров"я при президентові України Микола Поліщук.

Цього тижня відбувся круглий стіл на тему "Національні особливості алкоголізму в Україні". Лікарі обговорювали основні причини проблеми у країні.

— Коли діяв "сухий закон Горбачова" в 1985–1987 роках, то середня тривалість життя серед чоловіків збільшилась на 3,6 роки, а серед жінок — на 2,1. Це був період, коли в Україні показник смертності був найнижчим, — каже Поліщук. — Нині діти п"ють в 14 років.

— Батьки приводять до нас на лікування дітей 18–20 років, які вже хворі на хронічний алкоголізм, — каже науковий керівник наркологічного центру "АТОС" Юрій Пакін. — От маю 19-річну пацієнтку. Відмінниця в інституті. Усе має. Та коли зайде в запой — нічого не треба.

Офіційно на наркологічному обліку перебуває 700 тис. українців. Більшість людей із хронічним алкоголізмом — чоловіки віком від 35 років.

Жінки п"ють менше. Коли ж починають, їх важче вилікувати, ніж чоловіків, — каже Пакін.

Зараз ви читаєте новину «Щороку від алкоголю помирає 40 тисяч українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі