Кондитерські вироби за місяць-два подешевшають на 15–20%. Нині кілограм шоколадних цукерок коштує від 20 грн. Нова ціна — від 16 грн. Майбутнє зниження цін пов"язують зі вступом України до Світової організації торгівлі. За кордоном солодощі дешевші.
— Поки що ціна може зростати, тому що дорожчає цукор. Зростання спостерігатимемо до вересня або й жовтня, — каже аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник, 32 роки. — Нині в Україні оптова ціна на цукор коливається в межах 3,10–3,30 гривні за кілограм. А от у жовтні цукор нового врожаю буде дешевшим.
Крім того, в Україну завозитимуть тростинний цукор. Він коштує менше за буряковий. Какао українські кондитери імпортують. Нижчі ставки імпортного мита на нього наберуть чинності з 1 січня.
— Щодня піднімають ціну на 5–10 копійок на солодке, — каже Людмила, 34 роки, продавщиця столичного ринку "Дніпро" в житломасиві Микільська Борщагівка. — Що, цукерки подешевшають? То все брехня. Кіло вафель "Артек" я вже по 20 гривень продаю. А тиждень тому були 18.
Українські кондитери можуть перейти на дорожчий асортимент, прогнозує Колесник. Натомість дешеві солодощі завозитимуть лише з-за кордону. Тому для споживачів зниження цін може бути малопомітним.
Коментарі